Proef in Deventer met varkens die Japanse duizendknoop eten

De gemeente Deventer gaat een proef uitvoeren waarbij snoeiresten van de Japanse duizendknoop worden gevoerd aan varkens. Het gaat om snoeiresten van de toekomstige plek voor een skatepark. "Op deze manier kunnen we het op een duurzame manier opruimen", vertelt Henk Adema van de Groenste Zaak.

De duizendknoop is een hardnekkige plant. Volgens Adema vormt het een bedreiging voor de andere planten. "De duizendknoop is een exoot die zich razendsnel vermenigvuldigt door heel Nederland. Hij heeft een enorme invloed en verdringt andere planten."

Stroom

Daarom wordt vanaf komende maandag gestart met de proef. Wanneer de plant is gesnoeid, wordt deze daarna bestreden met de Rootwave-methode, met stroom. Door de warmte die hierbij vrijkomt wordt de plant als het ware gekookt en sterft hij af. De plant moet voor de veiligheid van de medewerkers eerst op kniehoogte worden afgeknipt. Vervolgens wordt het afval aan de varkens gevoerd.

Paula en Erik Stegink van Piggy’s Palace in Bathmen gaan aan de proef meewerken. Zij hebben varkens die buiten verblijven, wat het voeren van de snoeiresten vergemakkelijkt. "Varkens lusten het", stelt Adema. Het onder stroom zetten is nog nodig, omdat de wortels van de duizendknoop wel vier meter onder de grond kunnen zitten. "Daar komen de varkens niet bij."

Als de proef een succes is, gaat de gemeente Deventer onderzoeken of de verwerking van Japanse duizendknoop door varkens op grotere schaal toegepast kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer groen overijssel Nieuws Platforms
Deel dit artikel: