Opiniemaker Bart Plaatje: Uitzendbureaus zijn een bedreiging voor de toekomst van werkend Nederland

Praat Mee nieuwe stijl! Vanaf deze week vragen we elke werkdag een prominente Overijsselaar stelling te nemen. Vandaag is het de beurt aan Bart Plaatje, vakbondsbestuurder bij de FNV. Hij wil het graag hebben over de bedreiging die uitzendbureaus vormen voor werkend Nederland. 

Bart: "Naar schatting kan de energietransitie in Nederland 80.000 extra banen opleveren voor technisch personeel. Maar als we dat uitbesteden aan uitzendbureaus die rechteloze uitzendkrachten misbruiken, dan zien we daar geen welvaartsstijging voor terug."

Met 'misbruiken' doelt Bart op het feit dat uitzendbureaus op verschillende (en verkeerde) manieren geld proberen te verdienen. "Uitzendbureaus verdienen geld aan de huisvesting van arbeidsmigranten. Zo concurreren werkers elkaar de afgrond in en uitzendbureaus draaien torenhoge winsten." 

De migranten uit bijvoorbeeld Polen, Hongarije of Roemenië huren via het uitzendbureau een huis. Ze worden verder niet geholpen bij de opvang, betalen verschillende bedragen aan huur en moeten de woningen delen met vreemden zonder een mogelijkheid persoonlijke bezittingen veilig op te bergen. Van huurdersrechten is geen sprake.

Ben jij het met Bart eens? Stem en reageer! Laat van je horen... 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
praat mee Opiniemakers FNV Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren