nieuws

Klacht tegen gemeente Enschede over blijvende schade aan historisch erfgoed

Het karakteristieke weggetje richting het kerkhof
Het karakteristieke weggetje richting het kerkhof © Streetview
De gemeente Enschede beschermt haar cultuurhistorisch erfgoed onvoldoende. Dat vindt erfgoedvereniging Heemschut. De vereniging zegt dat het erfgoed hierdoor blijvende schade oploopt. Om Enschede te dwingen haar culturele schatten beter te beschermen, dient de erfgoedvereniging een klacht in bij de Erfgoedinspecteur en de provincie Overijssel.
Voorbeelden van het slechte gemeentelijke beleid zijn volgens Heemschut de sloop van het historische BATO-complex in de stad en het verwijderen van de historische klinkertjes op de Usseler Es, waar RTV Oost vorige week nog over berichtte. In beide gevallen is er geen cultuurhistorisch onderzoek verricht voordat de werkzaamheden zijn gestart, aldus de vereniging.
Al in 2018 was volgens Heemschut duidelijk dat de gemeente zich niet houdt aan de wettelijke eisen om cultuurhistorie te beschermen. Daarvoor zou jaarlijks minimaal 200.000 euro meer uitgegeven moeten worden.
Uit de Zomernota van de gemeente Enschede blijkt dat er geen extra geld wordt uitgetrokken voor het versterken van de cultuurhistorie. Om die reden verwacht de erfgoedvereniging geen verbetering waarna is besloten een klacht in te dienen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.