Brussel akkoord met Lelystad Airport

De Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Dat blijkt uit een conceptbesluit dat in handen is van en online is gezet door de NOS.

Daarmee komt een eind aan twee jaar gesteggel tussen Den Haag en Brussel over Lelystad. Het voorstel is voorgelegd aan alle lidstaten. Die zijn unaniem akkoord gegaan. Daarmee is een van de belangrijkste hobbels voor het opengaan van de luchthaven genomen.

In de regeling staat dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven voorrang krijgen op Lelystad. Voorwaarde is wel dat ze de vluchten op Schiphol teruggeven aan de slotcoördinator op Schiphol of zelf gebruiken voor overstapvluchten. Dit is geldig tot een totaal van 25.000 vluchten per jaar. Na drie jaar volgt een evaluatie.

Volgens de NOS heeft tot nu toe alleen Transavia aangegeven bereid te zijn vluchten op Schiphol op te geven. De Europese Commissie schrijft nadrukkelijk in het besluit dat geen enkele maatschappij kan worden gedwongen om Schiphol te verlaten.

Luchthaven

De luchthaven in Lelystad zou aanvankelijk al in 2020 open moeten gaan, maar dat moest mede door het uitblijven van toestemming uit Brussel worden uitgesteld.

Niet alle problemen zijn door de toestemming uit Brussel opgelost. Verschillende actiegroepen uit Overijssel en Gelderland willen dat de luchthaven pas opengaat als het luchtruim opnieuw is ingedeeld en de geplande laagvliegroutes zijn verdwenen. Ook de stikstofuitspraak van de Raad van State kan voor problemen zorgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Lelystad Airport Nieuws
Deel dit artikel: