nieuws

Website Roze Golf voor LHBTI-gemeenschap 'cultureel erfgoed'

Websites in Oost-Nederland over LHBTI-gemeenschap 'cultureel erfgoed'
Websites in Oost-Nederland over LHBTI-gemeenschap 'cultureel erfgoed' © iStock / mbolina
De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag vindt dat de website Roze Golf, naar het gelijknamige programma op Radio Oost, bewaard moet blijven voor volgende generaties. "Ik ben er heel blij mee, het is vorm van erkenning", vertelt Roze Golf-presentator Jan-Erik Plettenburg.
De Koninklijke Bibliotheek archiveert cultureel erfgoed en maakte een lijst met websites over LHBTI-gemeenschap die moeten worden bewaard. Naast de Roze Golf is ook de website van COC Zwolle geselecteerd om bewaard te blijven. 
Aan de afkorting LHBTI worden soms meer letters toegevoegd, zoals de Q, A, P en C. Die letters staan voor queer (Q), mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen, aseksueel (A), panseksuelen (P), mensen die zich aangetrokken voelen tot alle genderidentiteiten en cisgenders (C), mensen bij wie het geboortegeslacht overeenkomt met de identiteit.

Geschiedenis

Door de online pagina's te archiveren, blijft de geschiedenis van de LHBTI-gemeenschap bewaard voor volgende generaties. "Kennelijk is de website van de Roze Golf bijzonder genoeg om door te geven aan de volgende generatie. Het is een vorm van erkenning", aldus Plettenburg. 
Dat de websites worden bewaard, is volgens Plettenburg belangrijk. "Het schept de geschiedenis van de gemeenschap. Het is mooi als de Koninklijke Bibliotheek dat beaamt."

Roze Golf

De Roze Golf ontstond in 1985 als piratenzender. Daarna kreeg het programma zendtijd op Radio Oost. In 1997 begon de Roze Golf Online, als toevoeging aan de radio-uitzending.
De Roze Golf is iedere zondag van 22.00 tot 22.30 uur te beluisteren op Radio Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.