nieuws

Flinke achterstand Enschedese wijkteams: soms half jaar wachttijd voor gesprek

Flinke achterstand Enschedese wijkteams: soms half jaar wachttijd voor gesprek
Flinke achterstand Enschedese wijkteams: soms half jaar wachttijd voor gesprek © RTV Oost
Enschede kampt met flinke wachttijden bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In het uiterste geval duurt het een half jaar voordat een afspraak kan worden gemaakt voor een keukentafelgesprek. De wettelijke wachttijd is maximaal acht weken. 
De stad kampt sinds 2017 met te lange wachttijden. De achterstand is dit jaar nog sterker opgelopen, laat het college weten op raadsvragen van Enschede Anders. Volgens het college zijn er achterstanden bij alle wijkteams, maar in stadsdelen Zuid en Oost zijn de achterstanden het grootst.
Wat is Wmo?
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Met de Wmo helpt de gemeente door bijvoorbeeld dagbesteding te bieden, een mantelzorger te ontlasten of een beschermde woonomgeving te bieden aan mensen met een psychische stoornis. Maar ook de opvang van daklozen of slachtoffers van huiselijk geweld valt onder Wmo.

De achterstanden lopen onder meer op doordat er steeds meer inwoners 'wonen in complexiteit'. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij zwaardere lichamelijke of mentale beperkingen hebben.
Daarnaast zijn er meer zorgaanbieders bijgekomen. Hierdoor moet de gemeente extra toezicht inzetten en mensen opnieuw indelen bij andere zorgaanbieders. 
Oplossingen
Het college zegt dat er tijdelijk extra personeel wordt ingezet om de wachttijden terug te dringen. Ook worden gesprekken in sommige gevallen op kantoor afgehandeld in plaats van aan de keukentafel. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.