nieuws

Uit je dak op festival Eigenwijs in Kallenkote: "Hier hoort iedereen erbij"

In een bomvolle feesttent bij zorgboerderij de Maargies Hoeve in Kallenkote genoten de bezoekers zaterdagavond van onder meer Mooi Wark en Ancora. Festival Eigenwijs is bedoeld voor iedereen die wel van een feestje houdt, met of zonder beperking.
Samen met je vriend naar een concert; als je een verstandelijke beperking heb is dat niet vanzelfsprekend. "We zijn een keer samen naar Ilse de Lange geweest", vertelt Lisa. "Toen vroegen ze waar onze begeleider was, en of we wel alleen mochten. Echt zo stom, alleen omdat ik dus down heb. Hier horen wij erbij. Iedereen hoort erbij."

Samen genieten

Festival Eigenwijs van de Maargies Hoeve begon vorig jaar klein met een tent voor 250 mensen. Het idee, een rolstoeltoegankelijk festival waar mensen met én zonder beperking samen genieten van muziek en een biertje, sloeg direct aan. En dit jaar is onder meer dankzij sponsors het festival flink uitgebreid.
Hier horen we erbij. Iedereen hoort erbij.
Lisa (24)
Genieten bij Festival Eigenwijs in Kallenkote
Genieten bij Festival Eigenwijs in Kallenkote © RTV Oost Jolande Verheij
De organisatie maakte zich nog even zorgen over de ongunstige weersvoorspelling, maar dat heeft de bezoekers niet weerhouden, het festival was stijf uitverkocht.
De avond werd geopend door de Altiband, een drumband van mensen met een beperking. Partyband KaramBAM! zorgde tussen de andere concerten door en na afloop voor een swingend feest met hun aanstekelijke meezingers.

"Verrassing"

Dankzij de regionale toppers Ancora en Mooi Wark wisten ook veel muziekliefhebbers uit de buurt de tent te vinden. Voor sommigen was het wel een verrassing dat er zo veel mensen met een beperking rondliepen.
Luca schittert op het podium samen met Ancora
Luca schittert op het podium samen met Ancora © RTV Oost Jolande Verheij
Koos zag op een poster dat Mooi Wark, één van zijn favoriete bands, vlakbij zou optreden. "Ik dacht dat het gewoon een tentfeest was, maar ik keek wel raar op toen ik hier al die rolstoelen en gehandicapten zag. Maar eigenlijk is het wel heel gezellig, normaal kom ik dit soort mensen niet tegen en nu heb ik al een paar praatjes met ze gemaakt."
Mooi Wark was een van de acts
Mooi Wark was een van de acts © RTV Oost Jolande Verheij

Geen hokjes

Dat is precies de bedoeling van het festival, geen aparte hokjes voor gehandicapten, maar een toegankelijk feest voor iedereen. "Mijn zoon is gek op Mooi Wark, maar ook autistisch en snel overprikkeld," vertelt Marjan. "Ik durfde hem dus niet naar een concert mee te nemen. Maar hier kijkt niemand raar op als hij in een hoekje zit met een koptelefoon. Hij geniet volop, op zijn eigen manier."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.