nieuws

Overijsselse Koloniën van Weldadigheid grijpen naast nominatie werelderfgoed

Overijsselse Koloniën van Weldadigheid grijpen naast nominatie werelderfgoed
Overijsselse Koloniën van Weldadigheid grijpen naast nominatie werelderfgoed © Wiki
De Koloniën van Weldadigheid in Willemsoord en Ommerschans zijn niet 'gaaf' genoeg om voor te dragen als werelderfgoed. Tot die harde conclusie komt ICOMOS, een adviesorgaan van UNESCO. De groep adviseert de minister om deze locaties te schrappen uit de nominatie, waarmee geen enkele Overijsselse Kolonie meer kans zou maken op de werelderfgoedlijst te komen. 
Wat zijn de Koloniën van Weldadigheid?
In de negentiende eeuw konden arme gezinnen, bedelaars en zwervers terecht in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze kregen daar een eigen woning en grond om te bewerken. Deze 'paupers' moest door arbeid en scholing discipline worden bijgebracht, zodat ze uiteindelijk op eigen benen konden staan.

De UNESCO-nominatie bestond in eerste instantie uit zeven Koloniën, waaronder twee in Overijssel. Volgens ICOMOS maken de Koloniën kans om als werelderfgoed te worden aangemerkt, mits er iets aan de 'gaafheid' van het landschap wordt gedaan.

Verhaal van de Kolonie

Dit betekent dat duidelijk zichtbaar moet zijn hoe de Kolonie destijds functioneerde. Later toegevoegde bebouwing moet het 'verhaal van de Kolonie versterken'. De Overijsselse Koloniën schieten op dit vlak tekort, oordeelt ICOMOS. Ook Merksplas, in België, is niet gaaf genoeg.
En daarmee blijven alleen de Koloniën van Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen (Drenthe) en Wortel (België) over. Als minister Van
Engelshoven het advies overneemt, kan ze in januari 2020 een nieuw nominatiedossier indienen.
Het Werelderfgoedcomité besluit naar verwachting komende zomer of de werelderfgoedlijst met de Koloniën wordt aangevuld. Eén ding lijkt zeker: de Overijsselse Koloniën vallen buiten te boot. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.