nieuws

Oldenzaal tijdens verhalendag op zoek naar verhalen over 75 jaar bevrijding

Oproep aan inwoners van Oldenzaal om verhalen te komen vertellen over de oorlog
Oproep aan inwoners van Oldenzaal om verhalen te komen vertellen over de oorlog © Oldernzaal
In Oldenzaal wordt volgend jaar april huis aan huis een magazine verspreid met daarin verhalen over de Tweede Wereldoorlog.  Op 2 april is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal werd bevrijd. Op 21 september wordt een verhalendag in het stadhuis gehouden. Mensen die verhalen kennen uit de Tweede Wereldoorlog, mogen die komen vertellen.
“Mensen kunnen die zaterdag met hun verhaal naar ons toekomen”, vertelt Henk Winkelhuis, één van de betrokkenen bij de verhalendag.

Voor de toekomst behouden

“Er is een aantal schrijvers aanwezig om met die verhalen aan de gang te gaan. En als een verhaal nou heel erg aansprekend of aangrijpend is, dan kan dat die dag voor een camera voorgelezen worden. Zodat het ook visueel voor de toekomst behouden blijft.”
De werkgroep die zich met de organisatie van de verhalendag bezig houdt, richt zich vooral op de jeugd. “Het is ontzettend belangrijk dat de verhalen doorgegeven worden. Er komt rond 2 april ook een website met daarop verhalen en alles wat te maken heeft met 75 jaar vrijheid.”

Verrassen

Volgens de leden van de werkgroep zijn er heel veel verhalen die nog niet verteld zijn. “We hebben er al enkele verzameld. Maar we hopen natuurlijk op veel meer. En dan misschien ook met tastbaarheden als een pet of iets anders uit die tijd. We laten ons verrassen”, zegt Winkelhuis.
De verhalendag is zaterdag 21 september van tien tot één uur in de hal van het Oldenzaalse stadhuis.

Meer informatie over 75 jaar bevrijding in Overijssel is te vinden op de bevrijdingssite van RTV Oost.

Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.