Kampen trapt op rem bij nieuwe zorgwoningen

Er komen vanaf vandaag tijdelijk geen nieuwe zorgwoningen meer bij in Kampen. Door een sterke toename van de woningen en zorgen over de kwaliteit van de geboden zorg, trapt de gemeente op de rem.

Totdat het bestemmingsplan is gewijzigd, waarin wordt bepaald dat woningen of winkelpanden niet zomaar kunnen worden omgebouwd tot een zorgwoning, staat de voet op de rem. Dit nieuwe bestemmingsplan moet binnen een jaar klaar zijn.

Leefbaarheid

Met name in de binnenstad van Kampen werd een sterke toename van zorgwoningen gesignaleerd. Deze ontwikkeling baart de gemeente zorgen. Zo zou de kwaliteit van de zorg in het geding komen en zou het een negatief effect hebben op de leefbaarheid van omwonenden.

De politie en gemeente kregen al tientallen meldingen en klachten binnen over bewoners van zorgwoningen die zich misdragen of overlast veroorzaken. En dus trok wethouder Jan Peter van der Sluis aan de bel. 

Zorgelijke zorgaanbieders

Vanaf vandaag is Kampen op slot voor nieuwe zorgwoningen. "Onze volgende prioriteit is dat we het kaf van het koren scheiden", vertelt Van der Sluis. "Zorgelijke zorgwoningen, waarbij winst het voornaamste doel lijkt, schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond."

De gemeente gaat deze 'zorgelijke' zorgaanbieders samen met de politie, GGD en het zorgkantoor aanpakken. Van der Sluis benadrukt dat zorgaanbieders die goede en effectieve zorg leveren niets te vrezen hebben. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
IJsseldelta Kampen zorgwoningen Nieuws
Deel dit artikel: