nieuws

Bijna alle Enschedese voetbalclubs tekenen manifest tegen voetbalgeweld

In de Grolsch Veste is vanavond het manifest 'Voetballen met plezier!' ondertekend. De voetbalverenigingen hopen het toenemende geweld op en rond het veld een halt toe te roepen. De niet-tekenende clubs kunnen een belletje van de KNVB verwachten.
De aanwezige verenigingen waren vertegenwoordigd door de voorzitter, een technisch kaderlid, een speler in clubtenue en een clubscheidsrechter. Rigtersbleek, Victoria'28 en Achilles Enschede waren afwezig, de voetbalclubs onderschrijven weliswaar de inhoud van het manifest maar weigeren te ondertekenen.
Rigtersbleek is een van de drie afwezige verenigingen
Rigtersbleek is een van de drie afwezige verenigingen © RTV Oost / Ruud Dilling
Spijtig, vindt Gijs Rekers van de Federatie van Enschedese voetbalverenigingen (FEV). "Bijna negentig procent van de Enschedese clubs heeft het manifest getekend. Gelukkig onderschrijven de drie clubs wel de inhoud van het manifest."

Belletje

Directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee was ook aanwezig. Hij is teleurgesteld dat de drie clubs het manifest niet hebben getekend. "Ik denk dat ik ze persoonlijk benader om toch vooral aan te haken bij dit initiatief. Ze hadden hun verantwoordelijkheid moeten pakken."

Handhaving

Het manifest heeft geen juridische status, mocht het (weer) mis gaan dan kan de betreffende vereniging er op worden aangesproken maar ook niet meer dan dat. "Alleen de tuchtcommissie van de KNVB mag optreden en een club bestraffen, wij zullen de club erop aanspreken en waar mogelijk helpen", aldus Reekers. Het manifest is in samenwerking met FC Twente en de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken opgesteld. 

Incidenten

Aanleiding voor het manifest is de toename van het aantal incidenten op en rond het veld. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld goed mis tijdens de wedstrijd Phenix - SVV '91 en liep het volledig uit de hand. Na onenigheid tussen twee spelers en ontstond er een knokpartij waarbij zowel mensen op als om het veld betrokken waren. Wegens gebrek aan bewijs werd het incident geseponeerd door de KNVB.
Het ondertekende manifest met drie lege vakjes
Het ondertekende manifest met drie lege vakjes © RTV Oost / Ruud Dilling
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.