nieuws

Drie gewonden bij explosie in Wijhe

Bij een stofexplosie in Wijhe zijn minstens drie personen gewond geraakt, waarvan één zwaargewond. Alle drie zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het incident is bij Arva Specerijen aan de Ambachtsweg. De oorzaak is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio vermoedelijk een verstopping in de kruidenvermaler.
De explosie ontstond in het productieproces, waarna de roldeur en de gevel eruit werden geblazen. Voordat de explosie ontstond was er al brand in een machine, die inmiddels door de brandweer is geblust. Collega's van de slachtoffers zijn elders opgevangen, zij krijgen nazorg.  
De politie en arbeidsinspectie onderzoeken hoe de explosie kon ontstaan. Morgen wordt de exacte schade aan het gebouw opgemaakt.
Bij de explosie werd de gevel uit het gebouw geblazen.
Van de gevel van het pand in Wijhe is door de explosie niet veel meer over
Van de gevel van het pand in Wijhe is door de explosie niet veel meer over © News United \ Rens Hulman
Burgemeester Ton Strien is bij de fabriek om poolshoogte te nemen. Hij zag vanuit zijn werkkamer hulpdiensten voorbij razen en besloot naar de Ambachtsweg te gaan, een paar honderd meter verderop.  
Arva Specerijen verwerkt grondstoffen als kruiden en specerijen door ze te malen, mengen, verpakken en distribueren. 

Wat is een stofexplosie?

Bij een stofexplosie vindt er een verbranding van stof met zuurstof uit de lucht plaats. Als de stof en de lucht in een bepaalde hoeveelheid en verhouding aanwezig zijn én er een ontstekingsbron aanwezig is, kan een explosie plaatsvinden. Voorbeelden van een ontstekingsbron zijn bijvoorbeeld broei of een statische ontlading in een laag stof.
Van de gevel van het pand in Wijhe is door de explosie niet veel meer over
Van de gevel van het pand in Wijhe is door de explosie niet veel meer over © News United \ Rens Hulman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.