nieuws

Huisarts uit felle kritiek op minister Van Nieuwenhuizen na luchtvaartdebat

Huisarts Beijderwellen uit Zuid-Friesland is zeer kritisch op de uitlatingen van Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij vindt dat zij haar verantwoordelijkheid niet neemt bij een recent rapport van het RIVM. "We worden aan het lijntje gehouden, het is schandalig."
Leonhard Beijderwellen reageert op uitlatingen van de minister over het RIVM-rapport ultrafijn stof. Volgens hem is het niet waar dat Nederland voorop loopt in het onderzoek naar gevolgen van ultrafijn stof voor de gezondheid. Dat is wat de minister wel zegt in het Kamerdebat van gistermiddag.

Ultrafijn stof

Recent maakte het RIVM de eerste bevindingen bekend uit een langlopend onderzoek naar de gezondheidsrisico's van ultrafijn stof. Die eerste uitkomsten zijn volgens de huisarts vrij ernstig. Beijderwellen vindt dat het niet de aandacht krijgt die het nodig heeft. Hij is zichtbaar boos op de minister van Infrastructuur.
We hebben nu nog geen normen voor ultrafijn uitstoot dus er is ook niets afdwingbaar. We zijn bezig met een actieplan.
minister Van Nieuwenhuizen

Wandelgangen

Na afloop van het ruim vijf uur durende luchtvaartdebat zijn er weinig vrolijke gezichten te zien in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Veel van de aanwezigen op de tribune komen uit Overijssel. Leon Adegeest van HoogOverijssel loopt onthutst voorbij, maar toch strijdbaarder dan ooit. "Voor mijn gevoel komt de minister steeds meer in de problemen dus we moeten doorgaan met het blootleggen van feiten", zegt de man die eerder onder meer de fouten in de MER aantoonde. Volgens hem stapelt het ministerie fout op fout. "Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel."
Twee wethouders uit Gelderland zien het niet meer zitten. Er zijn er meer die geen goed gevoel hebben over gehouden aan het debat, Beijderwellen is duidelijk niet de enige. 
"Kort nadat het RIVM-rapport bekend was, nam Van Nieuwenhuizen de beslissing om Schiphol te laten groeien met 40.000 extra vliegbewegingen. Daarmee laat ze die schadelijke uitstoot zelfs nog verder toenemen", zegt Beijderwellen. De huisarts is verbolgen.
Want de minister kon ook geen concrete antwoorden geven op veel van de andere vragen uit de Kamer. Van Nieuwenhuizen vraagt tijd omdat er veel afhankelijk is van onderzoek, of externe factoren zoals de stikstofcrisis. Ook over de verkeersverdelingsregel (VVR) kon ze nog niet goed reageren. 

Veel veranderd

Het is voor de minister heel moeilijk om stappen te zetten in het dossier Lelystad Airport. Sinds de Tweede Kamer in 2008 stemde voor een overloopluchthaven voor Schiphol, is er heel veel veranderd. In de maatschappij en in de wetenschap. Door het regeerakkoord is Van Nieuwenhuizen eraan gehouden het vliegveld open te krijgen. In de Tweede Kamer trof ze de oppositie woensdag op ramkoers.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.