Ernstige zorgen over plaatsing van windmolens in Nationaal Landschap Noordoost Twente

Stichting Behoud Twents Landschap maakt zich ernstige zorgen over plannen van de provincie Overijssel voor de plaatsing van windmolens in het Nationaal Landschap Noordoost Twente. Dat schrijft de stichting in een brief aan het provinciebestuur. "Het plaatsen van deze torenhoge horizonvervuilers betekent de doodsteek voor het karakteristieke en geborgen coulissenlandschap en is verbijsterend nieuws."

De oproep van Stichting Behoud Twents Landschap wordt gesteund door Behoud Landschap De Lutte en Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum. 

De provincie Overijssel voert gesprekken met de gemeenten Losser, Dinkelland, Tubbergen en Oldenzaal om te kijken naar de mogelijkheden van de bouw van windmolens in het Nationaal Landschap Noordoost Twente. 

Het is het schrikbeeld van de stichtingen die zich inzetten voor het behoud van het landschap in Noordoost Twente. 

Verstoorde panorama's

"Nu al is het onmogelijk om bij helder weer het majestueuze kasteel Bentheim zonder de omliggende in Duitsland geplaatste windmolens te zien. De al aangetaste panorama’s vanuit Wilmersberg, Hakenberg, Kuiperberg, Tankenberg en Austiberg worden straks nog ernstiger verstoord door
mogelijke windmolens aan Nederlandse zijde", aldus de stichting. 

De Stichting Behoud Twents Landschap wijst ook op vogels en insecten die het slachtoffer worden van de wieken. "De vraag dient zich
aan wat er overblijft van het door Losser gehanteerde motto “Schatkamer van Twente” als haar belangrijkste parel, Noordoost Twente en het in de gemeente Losser gelegen deel rond Lutterzand in het bijzonder, in haar schoonheid aangetast wordt."

Alternatieven

Stichting Behoud Twents Landschap vindt dat er gekeken moet worden naar alternatieven voor de windmolens: betere isolatie van
woningen, plaatsing van zonnepanelen op daken van bedrijven, openbare gebouwen en woningen voor opwekking van elektriciteit voor eigen gebruik. 

Daarnaast wijst de stichting op bestaande problemen met het krappe elektriciteitsnet. Er is gebrek aan capaciteit om de opgewekte stroom kwijt te kunnen in het krappe elektriciteitsnet.

PAS

En dan is er ook nog de stikstofuitspraak van de Raad van State die de bouw van windmolens in het Nationaal Landschap Noordoost Twente in de weg kan staan, hoopt de stichting. "De PAS regeling lijkt ons inziens ook van toepassing bij het bouwen van windmolens en de
daarvoor benodigde aanleg van infrastructurele voorzieningen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.