nieuws

Raalte krijgt minder steun uit Den Haag dan verwacht: een miljoen euro in de komende vier jaar

Raalte krijgt de komende vier jaar een miljoen euro minder
Raalte krijgt de komende vier jaar een miljoen euro minder © Thinkstock
De gemeente Raalte ontvangt de komende vier jaar ruim een miljoen euro minder uit Den Haag dan aanvankelijk werd verwacht. Raalte rekende zich rijk met cijfers die nog niet definitief gemaakt waren door het CBS.
Elke gemeente krijgt jaarlijks een bedrag van de Rijksoverheid. De hoogte van dat bedrag verschilt per gemeente. Het bedrag wordt vastgesteld op basis van onder meer het aantal inwoners, de oppervlakte en het aantal inwoners met een uitkering.

Ook de WOZ-waarde van gebouwen in een gemeente telt mee: hoe hoger de WOZ-inkomsten van een gemeente, hoe lager de uitkering uit het gemeentefonds. En daar ging het in Raalte mis.

263.000 euro minder per jaar
Het CBS vroeg Raalte om de WOZ-waarden van alle gebouwen te leveren, zodat de bijdrage uit het gemeentefonds vastgesteld kon worden.
Om onduidelijke reden rekende het CBS in het geval van Raalte met verouderde cijfers. WOZ-waarden waren in dat bestand lager, waardoor Raalte in de voorlopige vaststelling veel meer geld uit Den Haag zou krijgen.

Het voorlopige bedrag werd door Raalte in het huishoudboekje opgenomen. Later concludeerde het CBS dat er een fout was gemaakt. Het bedrag moest omlaag. Raalte krijgt jaarlijks 263.000 euro minder dan aanvankelijk verwacht.

Gevolgen voor begroting nog onbekend
In een brief aan de gemeenteraad laat het college van burgemeester en wethouders weten dat de vele duizenden euro’s die Raalte de komende jaren misloopt, in de komende begrotingen en jaarrekeningen verwerkt moeten worden.

Wat voor gevolgen dat heeft, is nog niet bekend. In november praat de gemeenteraad over de begroting van 2020.

'Normale gang van zaken'

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat het niet bijzonder is dat er met voorlopige cijfers is gerekend. “Dat is een normale gang van zaken. Voor de berekening van de belastingcapaciteit algemene uitkering wordt eerst van voorlopige cijfers uitgegaan. Zodra deze cijfers definitief gemaakt kunnen worden (werkelijke cijfers na afloop van het jaar), vindt een herrekening plaats.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.