nieuws

Het ontstaan van nieuwe wezens uit decennia-oude fotoboeken

Tekening Jehudi
Tekening Jehudi © RTV Oost
Dit keer had Jehudi de koffie wel klaar. En hij werkte aan een nieuwe serie. Geweldig, want ik mocht meekijken met cameraman Marcus. En dat levert altijd iets moois op: zien hoe werk ontstaat. Hij creëert nieuwe wezens uit oude foto's..

Heel Overijssel

Ik kwam bij Jehudi van Dijk doordat Linda Westera zo benieuwd was hoe het met hem ging en hoe hij zijn creatieve keuzes maakte. Want in de ‘zomaar’ ontstane maandelijkse serie ‘Kunstenaar ontmoet Kunstenaar’ bemoei ik me in eerste instantie nergens mee. De kunstenaar bij wie we de laatste keer op bezoek waren heeft totale vrijheid om iemand te bedenken bij wie hij of zij graag op bezoek zou willen. Ik heb wel één kleine spelregel ingebracht: niet iemand in de zelfde stad/periferie. We willen tenslotte heel Overijssel door!

Kunstenaar ontmoet Kunstenaar
Het begon allemaal bij Eric Schutte en Sonna Krom, zij deden mee aan wat uitzendingen rondom de provinciale statenverkiezingen begin dit jaar. Sonna vond het te gek om ook eens andere collega’s aan het werk te zien, dat overkwam haar namelijk niet zo vaak. Ze sprak ook ineens over heel andere onderwerpen. Keuze van verf, kwast of waarom hij of zij nou precies dié keuze maakte… Al pratende bedachten we toen dit concept. ‘Kunstenaar ontmoet Kunstenaar’.
Ik moest toevallig toch Eric zijn schilderij met zijn hedendaagse Minerva en Uil terugbrengen (hoe profetisch was Eric, zij het vanuit een heel andere gedachte dan Thierry Baudet enkele weken later zou uitleggen). En het leek Eric geweldig om Sonna’s atelier te bezoeken. Een keten van ontmoetingen was geboren.
Tekening van Jehudi2
Tekening van Jehudi2 © RTV Oost
De kringloop
En zo kwam het dat ik bij Jehudi van Dijk terechtkwam. Via Eric Schutte, Sonna Krom, Martin-Jan van Santen en Linda Westera. Jehudi tekent graag. Maar hij stelt ook samen. En hij is een groot fan van de kringloopwinkel. Het borrelt en het bruist in zijn hoofd als hij daar rondloopt. Waarom geen nieuwe dingen maken van iets dat al bestaat en toch ligt te wachten op een nieuw leven? Zo is het dat Jehudi nieuwe wezens tekent met foto’s uit prachtige decennia-oude fotoboeken.
Harco Rutgers met zijn afvoerputje
Harco Rutgers met zijn afvoerputje © RTV Oost

Het afvoerputje van...

Een befaamd AFVOERPUTJE –een historisch singeltjeskoffertje met een wonderlijk mooi afvoerplugje– zou diezelfde middag nog een nieuwe eigenaar krijgen. Esc. Rec. Platenlabelaar en bedenker van het populaire en allerkleinste atelierpodium De Perifeer in Deventer: Harco Rutgers…

Nieuwsgierig geworden?
Zondag in OverUIT de Kunst ♥ kunst

Inga Tjapkes
OverUIT de Kunst wordt uitgezonden om 11:20, 12.20, 14.20, 16.20, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.