nieuws

Kunstenaar Thomas uit Enschede wint Special Award

Thomas Verlaek wint Special Award
Thomas Verlaek wint Special Award © Special Award
Thomas Verlaek uit Enschede heeft de Special Award gewonnen, de vierjaarlijkse prijs voor beeldend kunstenaars met een beperking. Verlaek kreeg de prijs (goed voor 3.000 euro) vrijdag in het Centraal Museum in Utrecht uit handen van Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur.
Thomas maakt bijzondere tekeningen, geïnspireerd door werk van Escher, Salvador Dali en straatkunstenaar Banksy. Vooral Banksy vindt hij interessant, omdat de kunstenaar anoniem is gebleven. Het mysterieuze hierin spreekt hem aan. Thomas tekent met fijne lijnen silhouetten, maakt illustraties en strips en schrijft scenario’s voor zijn eigen films.
De initiatiefnemer van de prijs, de stichting Special Arts Nederland, wil kunstenaars met een beperking een volwaardige plek geven in de samenleving. "Deze uitreiking speelt een belangrijke rol bij het breken met het heersende beeld dat het bij gehandicapten, als het gaat om kunst, neerkomt op‘bezigheidstherapie", aldus voorzitter Peter Pennekamp.
"En dat terwijl, net als in de in sport, door mensen met een beperking op allerlei niveaus wordt gepresteerd. Was het werk van Vincent van Gogh en Max Ernst dankzij of ondanks hun psychische handicaps van zo’n uitzonderlijke kwaliteit? Een beperking kan net zo goed een verrijking zijn." 

Uitzonderlijke kwaliteit
Volgens de vakjury waren de ingezonden kunstwerken van "uitzonderlijke kwaliteit, originaliteit en puurheid". De jury stond onder onder leiding van Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum. Werk van 39 genomineerde kunstenaars is tot en met zondag te zien in de Utrechtse Nicolaïkerk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.