nieuws

Expeditie Oost: Van een handvol zaad tot duizenden pompoenen

Het begon acht jaar geleden met een handjevol pompoenzaad in een moestuintje. Dat bleek letterlijk de kiem tot een succesvol bedrijf. Want inmiddels kweken Marc Braakhuis en Ginette Berculo jaarlijks duizenden pompoenen en kalebassen. Een part gaat naar de groothandel maar het overgrote deel wordt verkocht in hun eigen “pompoenerie” in Mander. De klandizie komt niet alleen uit de regio maar uit heel Nederland.

Liefde

Ginette: “van begin september tot eind oktober is het enorm druk bij ons op het erf. Gisteren hadden we zelfs een recordaantal bezoekers. Zo mooi”. Ze had vroeger nooit kunnen vermoeden dat ze ooit op een modderige akker in Twente aan het werk zou zijn. “ “Ik was bloemiste in Zwolle. De liefde bracht me naar Mander waar ik op kleine schaal ben begonnen met pompoenen kweken. We zijn in een paar jaar enorm gegroeid".  
Een deel van de pompoenenoogst
Een deel van de pompoenenoogst © Bert Eeftink

Voldoening

Inmiddels kweekt het stel zo’n 250 verschillende soorten. Van piepklein tot kolossaal groot. Voor Ginette is het allemaal pure passie. “In het hoogseizoen maken we allebei hele lange dagen, want de oogst gebeurt volledig met de hand. Maar het werk geeft enorm veel voldoening. En bijkomend voordeel: ik slaap ‘s nachts als een roosje”.
Ginette Berculo
Ginette Berculo © Bert Eeftink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.