nieuws

GroenLinks Overijssel: 'Pomp die olie zo snel mogelijk weg onder industrieterrein Enschede'

GroenLinks
GroenLinks © RTV Oost
De miljoenen liters olie die opgeslagen liggen onder industrieterrein de Marssteden in Enschede, moeten zo snel mogelijk eruit gepompt worden. Dat zegt Statenlid Robert Jansen van GroenLinks in reactie op het bericht dat de opslag van die diesel onder de grond niet volgens de regels is gebeurd.
Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ontbreekt er bij de opslag een chemisch veiligheidsrapport dat er wel zou moeten zijn om de diesel op te mogen slaan.
"Dit had nooit mogen gebeuren", stelt Jansen. "Dit was een plan van de toenmalig minister Kamp. Daarbij kon hij zich geen fout permitteren. Maar dat is dus wel gebeurd in de papierwinkel."

Zware consequenties

Voor Jansen is daarmee de maat vol. "Het is nu klaar. Die diesel moet de grond uit. Jansen vindt dat er zware consequenties aan de fout moeten worden verbonden. "Als je die diesel opslaat, zorg er dan voor dat het voldoet aan de wet", aldus Jansen, die verwijst naar de gebrekkige veiligheidscultuur bij Nouryon, het voormalige Akzo.   
In een brief die SodM onlangs publiceerde staat dat de toezichthouder bij Nouryon geen adequate veiligheidscultuur kan ontdekken in onder meer Enschede en Hengelo. Volgens SodM kan dat nadelige gevolgen hebben voor mens en milieu.
Mogelijk leidt het ontbreken van het chemisch veiligheidsrapport nog tot Kamervragen. "Ik heb mijn Kamerlid hier ook over ingelicht", zegt Jansen. "Die gaat het aankaarten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.