nieuws

Kuinre pleit voor 50-kilometerzone in provinciale weg langs het dorp

Inwoners van Kuinre willen dat bij het dorp de toegestane snelheid op de provinciale N351 omlaag gaat van tachtig naar vijftig kilometer per uur. De weg tussen Urk en Oosterwolde wordt de komende maanden vernieuwd, een mooi moment om ook de snelheid aan te passen vinden de inwoners, maar dat staat niet in de plannen.
Tot verrassing van de inwoners mag straks op de N351 bij Kuinre nog steeds tachtig kilometer per uur gereden worden. Plaatselijk Belang pleit al jaren voor het terugdringen van de overlast van de weg. Na een aantal inspraakrondes was het dorp erg verbaasd over de definitieve plannen: ook bij Kuinre blijft de N351 een 80-kilometerweg.

Overlast neemt toe

Volgens Plaatselijk belang Kuinre neemt de overlast van de N351 straks na de herinrichting alleen nog maar toe. De weg wordt verbreed en daar worden bomen voor gekapt. Dat leidt tot zwaarder verkeer, hogere snelheden en meer geluidsoverlast, vreest Plaatselijk Belang. Ook de CO2 uitstoot neemt dan toe.
Tekst gaat verder onder de video
Plaatselijk Belang heeft al voor elkaar gekregen dat ter hoogte van het dorp het werk nog even wordt uitgesteld, zodat de plannen eventueel nog gewijzigd kunnen worden. De aannemer is deze week al wel begonnen op het traject tussen Kuinre en Slijkenburg. 

80 kilometer is richtlijn

Daar waar de weg het dichtst langs de dorpskern gaat, is er een parallelweggetje en een heg tussen de huizen en de provinciale weg. Dat is volgens de richtlijnen van het ministerie voldoende scheiding om verantwoord een 80-kilometerweg te handhaven.
Plaatselijk belang vindt dat die richtlijn voorbij gaat aan de overlast. Anneke Turkstra: "De veiligheid is een punt, kinderen steken hier over naar het jeugdhonk en de sportvelden, de oude en soms monumentale huizen staan te trillen, en wij weten nog steeds niet waarom het toch zo moet. Ja, die richtlijn, maar dat is geen wet. Wees helder waarom het niet gewoon naar 50 kan."

Provinciale Staten

Om bij de provincie te benadrukken dat het dorp de snelheid echt omlaag wil hebben, spreekt Anneke Turkstra van Plaatselijk Belang woensdag in tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Een grote groep inwoners uit Kuinre neemt plaats op de tribune.
De gemeente Steenwijkerland heeft al laten weten achter de wens van de inwoners te staan, maar de gemeente heeft geen zeggenschap over de weg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.