nieuws

Herman Finkers trekt volle kerken met Missa in Mysterium

Herman Finkers aan het repeteren voor Missa in Mysterium
Herman Finkers aan het repeteren voor Missa in Mysterium © RTV Oost
Herman Finkers krijgt de kerken weer vol met Missa in Mysterium. Wie een avondje cabaret verwacht, zit er compleet naast. Het is een gregoriaanse meezingmis in samenwerking met zanggroep Wishful Singing uit Utrecht. Het doel? Gregoriaanse muziek onder de aandacht brengen en levend houden. 
"Missa in Mysterium betekent letterlijk mis gericht op het mysterie", vertelt Finkers. De mis is in het Latijn en de muziek is gregoriaans. De bezoekers worden uitgenodigd om zoveel mogelijk delen van de mis mee te zingen. En dat bleek een succes.
Tijdens de eerste Missa in Mysterium in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal zat de kerk direct bomvol. Finkers was bang dat de bezoekers cabaret verwachtten, maar niets bleek minder waar. "Na afloop waren de reacties juist heel positief", zegt hij. Finkers neemt tijdens de mis de rol van verteller op zich.
Tekst gaat verder de video
Herman Finkers over zijn gregoriaanse kerkmis Missa in Mysterium

Wishful Singing

De samenwerking tussen Finkers en Wishful Singing ontstond door een brief, geschreven door Anne-Christine Wemekamp. "Ik vertelde daarin wie we waren en dat ik wist dat hij ook van gregoriaanse muziek hield." 
"Kort daarna hoorde hij ons op NPO Radio 4 en dacht 'even luisteren wie dat zijn en uit welk land ze komen'. Vervolgens ging hij achter zijn bureau zitten om zijn achterstallige post te openen en de allereerste brief die hij opende was die van mij", vertelt Wemekamp. 

Bomvolle kerken

Inmiddels hebben er al vijf missa's plaatsgevonden en staan er eind oktober nog twee op de planning. Op 26 oktober in de Sint Jozefkerk in Achterveld en 27 oktober in het Dominicanenklooster in Zwolle. Voor beide missa's zijn geen plaatsen meer beschikbaar.
Meer weten over Missa in Mysterium? Kijk dan op zondag 29 september naar OverUIT de Kunst op TV Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.