nieuws

Wereld Alzheimer Dag: wat kun jij doen om mensen met dementie te helpen?

Wereld Alzheimer Dag
Wereld Alzheimer Dag © GettyImages
Het aantal mensen met dementie groeit door de toenemende vergrijzing in 2040 naar een half miljoen mensen, is de verwachting. Omgaan met mensen met dementie vereist een speciale aanpak, omdat zij soms agressief of bang kunnen worden van bepaalde manieren van benaderen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te leren hoe om te gaan met dementerenden.
Wat is dementie eigenlijk? Stichting Alzheimer Nederland legt het in deze video uit:

Ongeneeslijk

In sommige gevallen gaat de achteruitgang heel snel, in andere gevallen kan iemand nog jarenlang redelijk leven. Maar dementie is niet te genezen.
Er is steeds meer aandacht voor mensen met dementie, zoals vandaag op Wereld Alzheimer Dag. In het hele land zijn activiteiten georganiseerd voor patiënten en anderen.

Hulp

Steeds meer patiënten blijven langer thuis wonen, terwijl ondersteuning minder wordt en mantelzorgers het steeds zwaarder krijgen. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk mee blijven draaien in de maatschappij, maar daar hebben ze wel hulp bij nodig. Omdat professionele hulp steeds minder wordt, is het zaak dat zoveel mogelijk andere mensen weten hoe om te gaan met dementerende mensen. 
Daarvoor zijn allerlei cursussen beschikbaar en campagnes opgezet. Zo kregen ondernemers in Denekamp twee jaar geleden, op eigen verzoek, een speciale cursus omdat in het centrum een zorginstelling van Carint Reggeland werd geopend waar dementerenden verblijven. De cursus werd gegeven door de gemeente Dinkelland, die graag een 'dementievriendelijke samenleving' wil.
Maandag werd een campagne gelanceerd door Samen Dementievriendelijk, de NS en Connexxion, die mensen moet leren omgaan met reizigers met dementie. Steeds vaker krijgen openbaar vervoer-medewerkers en reizigers te maken met mensen met dementie. In- of uitchecken, de juiste trein vinden, de plek terugvinden na een toiletbezoek is voor reizigers met dementie een uitdaging. Door de campagne moet het openbaar vervoer langer toegankelijk zijn voor patiënten.

Hoe kun je dementie herkennen?

Er zijn meerdere symptomen die kunnen wijzen op dementie. Naast de bekende symptomen als vergeetachtigheid en het kwijtraken van spullen, zijn dat onder meer moeite met taal, moeite met situaties beoordelen en problemen met waarnemen en zien.

Wat kun je het beste doen als je iemand tegenkomt die misschien dementie heeft?

Dat zijn vier simpele dingen, met meteen een ezelsbruggetje: GOED. De vier letters staan voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel.
Geruststellen: praat op een kalme toon. Stel jezelf voor. Spreek niet tegen, maar praat mee.
Oogcontact: controleer of de persoon je begrijpt. Gebruik korte zinnen, stel één vraag per keer en geef iemand de tijd om te reageren.
Even meedenken: Vraag of je de persoon mag helpen. Betrek de persoon bij de oplossing en hou rekening met de ideeën en wensen van de persoon zelf. En zeg wat je gaat doen.
Dankjewel: Sluit het gesprek positief af!
Deze tips en een korte online-training om te leren hoe om te gaan met mensen met dementie zijn hier te vinden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.