nieuws

Zwolle wordt sfeervoller met nieuwe lichttechnieken

De binnenstad van Zwolle moet er de komende jaren in het donker sfeervoller uitzien. Dat wil de gemeente laten uitvoeren met een speciaal project over het verlichten en het aanlichten van straten en panden.
Historische gebouwen en gevels zijn al in het donker verlicht. Op dit moment gebeurt dat met energieslurpende schijnwerpers, maar in de nieuwe aanpak zal worden gewerkt met duurzame ledverlichting. Ook kunnen met nieuwe technieken accenten worden aangebracht die de sfeer moeten verhogen. 

Peperbus

Dat kan heel opvallend zoals we de afgelopen dagen al konden zien bij de Peperbus. De gebruikelijke oranje schijnwerpers zijn uitgezet. In plaats daarvan worden er felle kleuren op de toren geprojecteerd door een speciale lichtinstallatie die er als proef is neergezet. In het weekend zijn de kleuren nog meer uitgesproken dan door de week.
Dat roept veel reacties op, want niet iedereen vindt dat gepast. Dat er gereageerd wordt, is juist de bedoeling. De initiatiefnemers van het lichtproject willen laten zien wat het effect van licht kan zijn. Dat kan op een extreme manier, maar met een bepaalde nuance kan het ook heel mooi zijn. Deze speciale lichtinstallatie staat er nog tot eind september. Daarna gaan de oude schijnwerpers weer aan. 

Mening

Gisteravond konden bewoners van de binnenstad tijdens een speciale bijeenkomst hun ideeën en meningen geven over het lichtplan. De gemeente en een bedrijf dat de verlichting ontwerpt, gaven uitleg. De reacties van de bewoners waren wisselend. Zo waren sommigen enthousiast en anderen bezorgd over onder meer de flora en fauna. Te veel licht kan storend zijn voor sommige planten en dieren. 
Het lichtplan waar Zwolle aan werkt heet LED Zwolle shine. Het is de bedoeling dat de gemeente, bedrijven en de inwoners gezamenlijk in het project gaan investeren.
Volgend jaar wordt begonnen met het aanbrengen van de nieuwe verlichting. Het gaat om een project dat in elk geval tien jaar stand moet houden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.