nieuws

Expeditie Oost: Een varken hoort te wroeten, dat is de aard van het beestje

Wroetstal Ane
Wroetstal Ane © Esther Rikken
Eind jaren '90 wilde boer Jan uit Langeveen een beter welzijn voor zijn varkens. Een kleine dertig jaar later is er het Wroetvarken, een stichting met daarin dertien bedrijven die allen gaan voor de meest natuurlijke leefomstandigheden van het varken.
"Een hele dag wroeten, spelen en rusten, het klinkt heel simpel en uiteindelijk is het dat. Ook maar de weg ernaartoe was best lang", aldus Jan Broenink uit Langeveen.
Video: Het blije leven van een Wroetvarken

Van idee tot product

"Ik moest de varkens van de betonnen vloer zien te krijgen. Een slachterij vinden die maatschappelijk verantwoord werkt én slagers die het eindproduct met het bijbehorende verhaal willen verkopen", aldus Broenink.

Het verschil

De Wroetstal heeft dichte vloeren met een laag strooisel. Een soort van ligbed waar de varkens op kunnen rusten, spelen en .... wroeten. "Dit doen ze het liefst, want dat is hun natuurlijk gedrag. Hier komt ook de naam Het Wroetvarken vandaan", aldus Gert Kok, wroetstalhouder uit Ane.
Gélinda en Gert Kok van Wroetstal Ane
Gélinda en Gert Kok van Wroetstal Ane © Esther Rikken

Lekker vlees

In een wroetstal leven groepen van twintig tot 32 varkens bij elkaar. "Hierdoor ontstaat er meer leefruimte voor de varkens. Ze krijgen meer beweging, worden actiever en daardoor ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Dit is weer terug te vinden in het vlees", aldus een enthousiaste boer.

Een blije boer

"We zijn inmiddels een trotse stichting met een groot aantal bedrijven uit Overijssel. Ik ben blij zoals het gaat, tevreden over het welzijn van de varkens en trots op het eindproduct", aldus initiatiefnemer, boer Jan Broenink uit Langeveen.
Team Expeditie Oost op visite
Team Expeditie Oost op visite © Esther Rikken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.