nieuws

Duitse justitie stopt met rechtszaak tegen Twentse 'Godfather'

Duitse rechters stoppen met rechtszaak tegen Simo D.
Duitse rechters stoppen met rechtszaak tegen Simo D. © RTV Oost
De strafzaak in Duitsland tegen de Twentse 'Godfather' Simo D. is gestopt. Dat meldt de rechtbank in Wuppertal aan RTV Oost. Justitie in Nederland zal hem daardoor mogelijk op korte termijn kunnen gaan vervolgen voor het geven van negen moordopdrachten in Enschede, Almelo en Gronau.
Simo D. werd een aantal jaren geleden in Duitsland veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor drugshandel via het darkweb, een minder toegankelijk deel van internet. Onlangs kondigde de Duitse justitie aan nóg een strafzaak tegen hem te beginnen voor eenzelfde feit. Maar de rechtbank heeft op verzoek van de officier van justitie de zaak teruggetrokken. 
Voor dergelijke drugshandel gelden maximumstraffen. En omdat Simo D. reeds voor drugshandel was veroordeeld, zou er nu maar een relatief lage straf kunnen worden opgelegd.

Moordopdrachten

Over een aantal maanden komt Simo vervroegd vrij. Justitie in Nederland heeft eerder aangekondigd hem dan direct te arresteren en te vervolgen. Hij wordt er onder meer van verdacht vanuit zijn Duitse cel moordopdrachten te hebben gegeven. Zo zou hij de opdrachtgever zijn van moordpogingen in Enschede en Gronau. Twee mannen werden met meerdere kogels doorzeefd, maar overleefden.
Ook zou Simo opdracht hebben gegeven om een Enschedese kapper in brand te steken, brandbommen bij huizen in Almelo naar binnen te gooien en verschillende panden te beschieten met automatische wapens. 

Godfather

Simo wordt 'Godfather' genoemd, omdat hij volgens justitie met zijn uitvoerders communiceert via verschillende chatprogramma's. Daarbij gebruikt hij volgens het OM vaak de initialen 'GF', die staan voor godfather.
RTV Oost heeft de advocaat van Simo gevraagd om een reactie op de aantijgingen vanuit justitie, maar die (nog) niet ontvangen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.