nieuws

Enschede blijft erbij: vergunningen aan Onder de Radar en Airforce Festival terecht verleend

Airforce Festival 2018
Airforce Festival 2018 © Monika Schreurs
De gemeente Enschede blijft erbij dat de festivals Onder de Radar en Airforce Festival afgelopen zomer gewoon door mochten gaan, ondanks de streep die de Raad van State enkele weken voorafgaand aan de festivals door het bestemmingsplan van Vliegveld Twenthe zette vanwege de stikstofuitstoot. "De gemeente heeft gewoon een list gebruikt om de vergunningen te kunnen verlenen", zegt Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonnekerberg.
Direct na het verlenen van de vergunningen aan Onder de Radar en Airforce Festival twijfelden Stichting Lonnekerberg, Stichting Lonnekerland en Stichting Natuur en Milieuraad Enschede al aan de juistheid van die beslissing. In antwoord op vragen van de PvdA legt het college uit waarom de festivals toch door mochten gaan.
"De gemeente heeft een list, een truc toegepast om de festivals door te kunnen laten gaan", leest Takkenkamp in die beantwoording. "Ze hebben als het ware de festivals opgeknipt in kleine stukjes en als je iets maar klein genoeg opknipt, dan blijft er uiteindelijk niets over."

"Tom Poes verzin een list!"

Takkenkamp kan zich voorstellen dat de organisatoren van de festivals een beroep hebben gedaan op de gemeente. Het bestemmingsplan van Vliegveld Twenthe werd op 17 juli vernietigd. Tien dagen later werd Onder de Radar gehouden en op 3 augustus Airforce Festival. "Alle voorbereidingen waren in volle gang. Kaarten verkocht. Die organisatoren hebben een beroep gedaan op de gemeente: 'Tom Poes verzin een list!'"
En dat is wat de gemeente vervolgens heeft gedaan, denkt Takkenkamp die de antwoorden van het college op de vragen van de PvdA wel begrijpt. "Maar ik ben het er absoluut niet mee eens."

Eind niet in zicht

Hoewel de festivals al geruime tijd achter de rug zijn, lopen er nog twee procedures. Het betreft het handhavingsverzoek dat Stichting Lonnekerberg, Stichting Lonnekerland en Stichting Natuur en Milieuraad Enschede bij de provincie hebben ingediend. En ze maakten bezwaar bij de gemeente Enschede tegen het verlenen van de vergunning. Deze bezwaarprocedure loopt ook nog.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.