nieuws

Uitbreiding hotel De Harmonie in Giethoorn onzeker door stikstofuitspraak Raad van State

Hotel De Harmonie in Giethoorn
Hotel De Harmonie in Giethoorn © Google Streetview
De uitbreiding van hotel De Harmonie in Giethoorn dreigt ook te sneuvelen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. De gemeente Steenwijkerland probeerde het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de uitbreiding vandaag nog wel te redden tijdens een zitting bij de Raad. Of dit gaat lukken, is echter zeer de vraag.
De Raad schorste het plan en de vergunning al eerder, omdat er twijfels waren over de berekeningen die de gemeente maakte over de stikstof die het bouwproject veroorzaakt. Daar bovenop kwam nog eens de vernietiging van de stikstofregeling (PAS) door de Raad eind mei.

Aanvullend natuuronderzoek

Bij de uitbreiding van het hotel in Giethoorn is ook gebruik gemaakt van die regeling. Daarmee is het doek eigenlijk al gevallen voor de uitbreiding, maar in april van dit jaar kwam de gemeente met een aanvullend natuuronderzoek. Dat onderzoek toont volgens de gemeente aan dat de uitbreiding geen toename van de stikstof veroorzaakt bij de beschermde natuurgebieden Wieden en Weerribben. De omwonenden die tegen de hoteluitbreiding zijn, geloven er niets van.
Ze wezen op de lange reeks van berekeningen die intussen zijn gemaakt door de gemeente en die allemaal verschillende uitkomsten hebben. Ook de Raad van State bekeek het nieuwste stikstofonderzoek met verwondering. "Het is allemaal nogal krapjes", constateerde een van de leden.

Wintermaanden

Bovendien gaat die berekening uit van een hotelsluiting in de wintermaanden en dan wordt er dus minder stikstof geproduceerd door het uitgebreide hotel. Volgens het bestemmingsplan mag het hotel echter het hele jaar open zijn. Daar is geen rekening mee gehouden bij de stikstofberekening. Dat wordt waarschijnlijk het breekpunt voor de Raad van State.
Ook gaat de Raad heel kritisch bekijken of de uitbreiding inderdaad zorgt voor een afname van stikstof, zoals de gemeente zegt. De omwonenden maakten, naast hun zorgen over aantasting van hun leefomgeving en de natuur, ook een zwaar punt van de botenverhuur. "Het bestemmingsplan maakt gewoon uitbreiding van de botenverhuur mogelijk", vertelt hun advocaat.
Volgens een omwonende dreigt het hotel een watersportbedrijf te worden, dat zal zorgen voor teveel drukte in dit rustige deel van Giethoorn. De advocaat van de gemeente stelt dat de vaarverordening de botenverhuur in de hand houdt.
De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.