nieuws

Twentse ondernemers willen van 'overdaad aan overlegtafels' af

Twentse ondernemers willen van 'overdaad aan overlegtafels' af
Twentse ondernemers willen van 'overdaad aan overlegtafels' af © RTV Oost
Zo'n vijftig Twentse ondernemers willen de 'overlegcultuur' in de regio veranderen en duidelijke prioriteiten stellen op het gebied van woningbouw, infrastructuur, arbeidsmarkt en landbouw. Dit staat in een rapport, opgesteld door oud-Kamerlid Han ten Broeke.
Ten Broeke heeft op verzoek van Platform Ondernemend Twente de belangrijkste wensen en verlangens van zo'n vijftig ondernemers weergegeven. Zij pleiten ervoor om minder met verschillende belangenclubs te vergaderen en meer actie te ondernemen. Hiervoor moet de overlegstructuur worden aangepast en een Twents boegbeeld, 'à la Wim van der Leegte' (Brabantse ondernemer achter VDL Groep, red.) worden aangesteld.

Kiezen

Ten Broeke heeft de ondernemers gevraagd om in het streven om de regionale economie te verbeteren, gericht te kiezen en medeverantwoordelijk te worden voor de uitvoering."Het is best makkelijk om kritiek uit te oefenen op bestuurders, maar nu heb ik ze gevraagd te kiezen in de wetenschap dat niet overal geld voor is. En dat is best lastig."

Speerpunten

Ondernemers vinden dat een arbeidspotentieel van zo'n 30.000 Tukkers nu niet goed wordt ingezet. Ze pleiten voor een regionaal detacheringsbureau en willen dat scholingsbudgetten vergroot worden.
Alle bestuurlijke inzet moet gericht zijn op een snelle spoorverbinding met de Randstad en Berlijn. Op de lijn naar Berlijn moet Enschede de centrale stopplaats zijn. Snelle treinverbindingen zijn noodzakelijk om talent te behouden en aan te trekken. Han ten Broeke noemt het opvallend dat de ondernemers niet pleiten voor meer asfalt, zoals in het verleden gedaan is. 
Han ten Broeke over het voorstel voor betere treinverbinding

Stikstof

Ook kan Twente een grote bijdrage leveren aan de nationale energietransitie. Boerenbedrijven bieden hiervoor de oplossing, als de gemeenten en Cogas ruimte bieden aan boeren die biogas willen aanbieden, en zo ook energieproducent worden. "We moeten ophouden met het criminaliseren van boeren. Boeren zijn op het gebied van CO2 ook probleemoplossers." 
Twente moet daarnaast met voorrang woningen gaan bouwen die niet duurder zijn dan 2,5 ton, door gebruik te maken van uitzonderingsregels. Leegstaande kantoren moeten makkelijker kunnen worden omgebouwd tot seniorenappartementen.

Reacties

Dit plan gaat volgens Ten Broeke succesvol "landen in Den Haag". CDA-kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat hij blij is met de aanbevelingen. Met name het pleidooi voor betaalbare woningbouw en snelle treinverbindingen sluiten aan bij Haagse plannen en komen op het goede moment. 
Omtzigt over het lijstje van Han ten Broeke: "Dit is geen sinterklaaslijstje"
Regiena Nieuwmeijer van Platform Ondernemend Twente is blij met het rapport. "Geen sinterklaaslijst, maar duidelijke prioriteiten." Zij denkt dat ook bestuurders van de overheid en onderwijsinstellingen dit plan gaan omarmen. Ook vindt ze dat ondernemers met hun kritiek op de overlegstructuur de hand in eigen boezem moeten steken. 
Reactie van opdrachtgever Regiena Nieuwmeijer op het rapport
Het programma Groot Onderhoud waar Ten Broeke het rapport toelichtte, is hier en via de podcast te beluisteren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.