nieuws

Wat vind jij: Alle kinderen in Nederland moeten naar openbare scholen

Wat vind jij?
Wat vind jij? © RTV Oost
De laatste maanden zijn er steeds meer problemen bij religieuze scholen. Zo waarschuwde de AIVD onlangs voor salafistische invloeden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam waarna minister Slob het bestuur naar huis stuurde. Hetzelfde overkwam het schoolbestuur van de  Algemene Hindoe Basisschool in Den Haag. Het bestuur van het joodse Cheider in Amsterdam kreeg een waarschuwing.
De uitwassen bij enkele religieuze scholen kwamen aan het licht na onthullingen door NRC en Nieuwsuur, die onder meer aantoonden dat op een aantal islamitische scholen een omstreden boek over seksuele voorlichting gebruikt wordt, waarin onder andere staat dat jongens en meisjes elkaar niet mogen aankijken, dat ze geen kleding van ‘ongelovigen’ mogen dragen en dat Allah homoseksualiteit verafschuwt. 
Arie Slob is namens de ChristenUnie minister van Onderwijs in het kabinet Rutte-3.

De minister moest ingrijpen en dat, zo schrijft NRC, waren misschien wel de heftigste beslissingen sinds zijn aantreden. Want voor Slob is de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van onderwijs heilig. "Eén van de grootste verworvenheden van onze parlementaire democratie. Maar die vrijheid is nooit ongelimiteerd. Als je er gebruik van maakt, moet je voldoen aan de eisen van de wetgever."
De roep om openbaar onderwijs voor alle kinderen, volgens de minister overigens van alle tijden, wordt sterker. Onderwijs zonder religieuze basis zou deze problemen oplossen, stellen voorstanders. Nee, zegt Slob: "Ik vind het heel belangrijk dat ouders voor een school kunnen kiezen die aansluit bij hun opvoeding. Juist omdat de vrijheid van onderwijs mij zo lief is, vind ik dat ik hard moet optreden tegen schoolbestuurders die hun verworven verantwoordelijkheden niet waarmaken."
Wat vind jij? Stem en reageer, hieronder of op Facebook!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.