nieuws

75 jaar bevrijding: RTV Oost spreekt in Canada met nabestaanden gesneuvelde militairen WOII

Wolf Solkin uit Montreal doet zijn verhaal voor de camera
Wolf Solkin uit Montreal doet zijn verhaal voor de camera © RTV Oost
RTV Oost-verslaggever Sander Jongsma, Margriet Dekkers (Universiteit Twente) en Jan Braakman (Informatiecentrum Canadese Begraafplaats) zijn deze week in Canada voor het project 75 jaar bevrijding dat RTV Oost, Universiteit Twente en het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) samen maken. Sander houdt ons met vlogs op de hoogte over de indrukwekkende verhalen die hij heeft gehoord.
Sander legt hieronder in zijn eerste vlog vanuit Ottawa uit hoe Canada de 75 jaar bevrijding beleeft. 
Verslaggever Sander Jongsma is in Canada om verhalen op te halen in het kader van 75 jaar bevrijding
Een van de verhalen is van Rita Charlebois-Fraser. Zij is de 92-jarige zus van de in Holten begraven Alcide Charlebois. Rita vertelde dat haar broer op 19-jarige leeftijd wegliep van huis. Vader Charlebois had het vermoeden dat Alcide van plan was het leger in te gaan en probeerde te voorkomen dat zijn zoon zou tekenen voor het leger. Vader had immers niet voor niets een boerderij gekocht, waar Alcides toekomst verzekerd leek. Het liep anders, vertelde de zus.

Belofte

Rita is opgespoord door Margriet Dekkers, die nu voor de Universiteit Twente werkt. Margriet heeft een tijd in Canada gewoond en gewerkt. Via haar connecties in Quebec spoorde ze familie van Alcide op. Zij inspireerde de researchcommissie van het ICB om te kijken of er nog meer kandidaten zijn om te interviewen.
Een van de andere geïnterviewde mensen is Wolf Solkin uit Montreal, veteraan van het Algonquin Regiment. Zijn vriend Bill O'Donnell ligt in Holten begraven. Wolf vertelde interviewer Jan Braakman een verhaal over zijn vriendschap met Bill en de tragische wijze waarop zijn vriend om het leven kwam. Het kostte hem decennia om een belofte aan zijn vriend in te lossen.

Veel aanmeldingen

De complete verhalen van Rita en Wolf maken deel uit van een uitgebreide documentaire die Sander maakt. Voor het historisch document worden deze week nog acht interviews afgenomen in de provincies Saskatchewan, Alberta en Ontario.
Het interviewproject levert nog steeds nieuwe suggesties op voor kandidaten voor interviews, ook vanuit Canada. Tientallen namen werden aangedragen via websites, email of door persoonlijke contacten in Canada.

In Holten begraven

De selectie is in eerste instantie beperkt tot mensen die zelf de in Holten begraven jongens nog hebben gekend. Verder moest onder andere om logistieke redenen een strenge selectie worden gemaakt in de te interviewen mensen.
De documentaire wordt later dit jaar uitgezonden en zal ook te zien zijn in het vernieuwde informatiecentrum. Het project wordt ondersteund door een subsidie van de gemeente Rijssen-Holten.
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.