nieuws

Advocaat bevestigt: slachtoffer liquidatiepoging Zwolle oud-eigenaar grillroom

De politie loopt zwaarbewapend door de wijk
De politie loopt zwaarbewapend door de wijk © News United / Stefan Verkerk
Het slachtoffer van de liquidatiepoging met een automatisch wapen in Zwolle afgelopen weekend, is inderdaad de oud-eigenaar van een grillroom aan de Oude Vismarkt in de stad. Dat bevestigt zijn advocaat, die verder weinig over de toestand van zijn cliënt kan zeggen. "Hij is zich rot geschrokken, maar dat lijkt me logisch", vertelt hij. Bij de liquidatiepoging zijn tientallen kogels afgevuurd. Vandaag lopen er zwaar bewapende agenten in de wijk.
De beschoten Zwollenaar is geboren in Afghanistan, maar getogen in de Hanzestad. De afgelopen jaren kwam hij geregeld in beeld bij politie en justitie. Zo zou hij zijn eigen grillroom in brand hebben gestoken. Bij de brand en de daaropvolgende explosie vloog de hele pui eruit. De rechtbank achtte destijds niet bewezen dat de man echt achter de brandstichting zat. Wel is hij veroordeeld voor oplichting, mishandeling, drugsbezit en andere feiten.

Filmacteur

Samen met zijn broertje was hij ook in beeld voor een schietpartij op de Caspar Fagelstraat in Zwolle oudejaarsavond 2013. Die avond werden er elf kogels afgevuurd, na een ruzie over parkeerschade. De rechtbank kon echter niet bewijzen dat één van hen had geschoten. Ze werden toen wel veroordeeld voor drugs- en wapenbezit. Het broertje was op de foto gezet met een pistool, naar eigen zeggen 'om een filmacteur na te spelen'. 

Cash en coke

Bij een huiszoeking in zijn huis werden bij de beschoten Zwollenaar destijds ook tienduizenden euro's cash geld, cocaïne en een duur horloge gevonden. Volgens buurbewoners probeerde de beschoten man samen met zijn broertje de laatste jaren op gewelddadige wijze de cocaïnehandel van Zwolle in handen te krijgen.
De politie is nog volop in de wijk Stadshagen aanwezig
De politie is nog volop in de wijk Stadshagen aanwezig © News United / Stefan Verkerk
De man bestuurde een luxe-auto die meer dan 100.000 euro heeft gekost, maar woonde in een sociale huurwoning in de wijk Stadshagen. Dat huis staat op naam van zijn vriendin, zeggen omwonenden.

Salvo

Zondagochtend schrok de buurt op van geweersalvo's. Vanaf een scooter werd met een automatisch wapen eerst de luxe-wagen beschoten waarin de Zwollenaar zat. Toen die zijn auto ontvluchtte, ging de kogelregen door. Veel kogels sloegen in bij omliggende huizen. De beschoten Zwollenaar raakte lichtgewond aan zijn schouder.
Tientallen kogels werden afgevuurd
Tientallen kogels werden afgevuurd © RTV Oost
Nadat hij door een gangetje was gevlucht, is hij over een schutting geklommen. In de tuin van dat huis heeft hij de politie gebeld. De bewoner heeft werd wakker van gepraat in zijn tuin en ging kijken uit het slaapkamerraam. Toen hij vroeg wat er was, zei de man in de tuin: "Ik ben beschoten en heb de politie aan de lijn. Mag ik binnenkomen?" De bewoner wilde zeker weten of het verhaal klopte en belde ook de politie. "Maar toen ik eenmaal mijn schoenen had gevonden om naar de deur te gaan, was de politie er al."

Weer paniek

Gisteravond sloeg de buurt weer de schrik om het hart toen politiewagens met gillende sirenes dezelfde straat inreden. Achteraf bleken ze opgeroepen om een transport te begeleiden van in beslag genomen auto's. De beschoten auto is meegenomen voor sporenonderzoek, maar ook de auto van de vriendin en een scooter. 
De CDA-fractie in de stad heeft vragen gesteld over de beschieting en met name over de veiligheid in de wijk. Zo vraagt de partij om meer capaciteit bij de politie. Ook is de partij benieuwd wat de plannen zijn om het gevoel van onveiligheid in de buurt te verminderen. Vandaag lopen er in ieder geval zwaar bewapende agenten door Stadshagen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.