nieuws

Dankzij het Circulair Ambachtsnetwerk in Zwolle krijgt afval een nieuw leven

Latten uit bedbodems worden hergebruikt dankzij het circulaire ambachtsnetwerk.
Latten uit bedbodems worden hergebruikt dankzij het circulaire ambachtsnetwerk. © Jauke Boerdam
Toen de rijksoverheid een prijsvraag over circulaire ambachtscentra uitschreef, aarzelde directeur Wilma Voortman van Stichting Kringloop Zwolle geen moment. Samen met de gemeente Zwolle en stichting Natuur en Milieu Overijssel stelde ze een plan op waarbij veel bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen aansloten. Met succes. Het project won, als één van tien Nederlandse gemeenten, een bedrag van 75.000 euro. 
"Wij als NMO brengen partijen die normaal afzonderlijk van elkaar werken samen." vertelt Maarten van Dongen, projectleider van dit netwerk. "Zo krijgen afgedankte spullen weer een nieuw leven en ontstaat er een echte circulaire economie." In het filmpje hieronder zie je hoe deze samenwerking gaat. 
Dankzij het Circulair Ambachtsnetwerk in Zwolle krijgt afval een nieuw leven

Van bedbodem naar latten

Wilma Voortman van Stichting Kringloop Zwolle en Stichting Noggus&Noggus is blij met dit initiatief. "Wij krijgen bij de kringloop veel bedbodems binnen. Teveel om weer door te verkopen. Toen Karst Klein van het houtbewerkingsbedrijf Binthout hier rondliep, heb ik hem gevraagd of hij er iets mee zou kunnen."

Van latten naar plafond

"En dat kan ik. Hogeschool Windesheim wilde mooie plafondplaten." Klein laat vol trots de platen zien. "Het past goed in ons concept. We werken met mensen die afstand hebben van de arbeidsmarkt en om zulk goed hout verloren te laten gaan, is zonde." 

Oefenplek voor leerlingen

Scholieren van de praktijkopleiding aan de Thorbecke Scholengemeenschap staan vandaag de latjes uit de bedbodems te slopen. "Ik vind het wel leuk werk, dat slopen," roept Femke Jager enthousiast. Haar stagebegeleider Frank Aalbers is blij met deze oefenplek. "Leerlingen leren hier echt hoe het is om te werken. Bovendien wordt het onderwerp hergebruik bespreekbaar op school en in de les." 
Officiële aftrap
Woensdag 9 oktober is de officiële aftrap van dit circulaire ambachtsnetwerk. Milieuwethouder William Dogger maakt dan 's middag om drie uur de nieuwe naam van dit netwerk bekend. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.