nieuws

OM eist contactverbod voor stelen kluisjes zieke man uit Denekamp

OM eist contactverbod voor stelen kluisjes zieke dorpsgenoot Denekamp
OM eist contactverbod voor stelen kluisjes zieke dorpsgenoot Denekamp © RTV Oost / Allard Olsman
Een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een contactverbod van vijf jaar, dat eiste de officier van justitie vandaag tegen een 66-jarige vrouw uit Denekamp. De vrouw zou in januari dit jaar twee kluisjes hebben weggenomen uit de woning van een zieke dorpsgenoot.
Mocht de vrouw het contactverbod overtreden, dan zou ze per overtreding een week de cel in moeten.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Denekampse voor de rechter staat vanwege haar bemoeienissen met de zieke dorpsgenoot. De vrouw denkt dat de familie van de zieke man uit is op zijn kapitaal en hem iets probeert aan te doen.
Zo verving ze in 2012 de inhoud van medicijnen door suiker, omdat ze dacht dat die vergiftigd waren. In 2013 werd door gedragsdeskundigen vastgesteld dat de 66-jarige een waanstoornis heeft die zich alleen richt op de zieke dorpsgenoot. 

Kluisjes

Volgens de vrouw nam ze in januari de kluisjes mee om te voorkomen dat de inhoud ervan in handen van de kwaadwillende familie zou vallen. De vrouw ontkent dat ze last heeft van waanideeën. "Ik heb nooit iemand kwaad gedaan. Hij wordt bestolen en mishandeld en ik krijg van alles op de kop, dat is toch niet eerlijk?"
De vrouw weigerde mee te werken aan een nieuw onderzoek door een gedragsdeskundige, omdat ze van mening is dat ze nog dezelfde is als toen ze eerder werd onderzocht.

Tien tot vijftien

Volgens de officier van justitie is de 66-jarige al zo'n tien tot vijftien jaar betrokken bij de verzorging van haar dorpsgenoot. "Al die tijd denkt ze aan complotten en meent oprecht dat er sprake is van benadeling van die meneer."
Er is al een contactverbod opgelegd aan de vrouw, maar het heeft er alle schijn van dat ze zich daar niet aan houdt. "Hij komt bij mij en dan zeg ik niet donder op", verklaarde ze tegen de rechters in Almelo.

Advocaat

Haar advocaat is van mening dat het opleggen van een contactverbod met een vervangende hechtenis geen zin heeft. "U kunt er de klok op gelijkzetten dat mevrouw de maatregel gaat overtreden en dan komt ze elke keer weer vast te zitten. Het is namelijk sterker dan haar."
Volgens de advocaat moet het gevaar dat zijn cliënte oplevert niet overdreven worden. "Meneer is al die tijd al onder haar begeleiding, om nou te zeggen dat hij er ernstig door bedreigd wordt gaat veel te ver. Meneer is immers nog steeds onder ons." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.