nieuws

Bodemles voor boeren, is dat nodig?

Melkveehouder Harold Dubbink en bodemdeskundige René Jochems bekijken de bodem.
Melkveehouder Harold Dubbink en bodemdeskundige René Jochems bekijken de bodem. © Jauke Boerdam
Minister Schouten van LNV wil kringlooplandbouw bevorderen. "Een hele opgave, vooral als je bedenkt dat boeren nauwelijks les hebben gehad over de biologie van de bodem", zegt projectleider 'Bodem & Koe' Roelof de Haan. Provincie Overijssel subsidieert daarom bodemles voor boeren.
"Ik heb nooit op de middelbare landbouwschool een schep in de grond gezet om over wortels en bodemleven te leren. En mijn klasgenoten ook niet." Vol ongeloof kijk ik Roelof de Haan aan. "Nee, wij leerden dat als je het gras wil laten groeien, dat je dan kunstmest moest gebruiken. En als je meer melk wilde, dat je dan de koe krachtvoer gaf. Maar dat hoeft helemaal niet."

Noodzakelijk

Melkveehouder Harold Dubbink uit Lemele beaamt het verhaal. Sinds drie jaar krijgt hij les in hoe je een bodem organisch verantwoord behandelt. Het is de bedoeling dat de bodem gezonder wordt en de koeien gezonder eten. "Eerst leek het mij een geitenwollensokken verhaal. Maar nu ik het toepas, merk ik dat het werkt." 

Wortels en wormen

Samen met bodemdeskundige René Jochems van Groeibalans graaft Dubbink een gat in zijn weiland. Jochems legt uit: "Je wil graag dat de wortels van de bovenste laag helemaal tot aan de tweede grondlaag komt. Dat is zo'n 40 centimeter diep." Dit verbetert de wateropname en de planten worden sterker. Ondertussen kruipen er drie verschillende wormen in het profielgat. "En je wilt deze dikke pendelwormen, want die zorgen ervoor dat de bodem luchtig blijft en goede grondstoffen door de hele bodem komen."
In het filmpje hieronder zie je hoe het werkt. Tekst gaat na het filmpje verder.
Overijsselse boeren kunnen bodemles krijgen

Betere mest

Dubbink heeft een grote droogschuur voor zijn kruidenmengsel en het gras dat hij oogst. "Als mensen hier naar binnen lopen, snuiven ze de geur vol op. Het ruikt zo lekker, je weet gewoon dat dit goed is voor de koe." Jochems durft te stellen dat de mest die van dit kruidenmengsel komt, vele malen beter is voor het land. "Er zit veel meer structuur in. Daar houdt het bodemleven van."

Bodemles

"Het is de hoogste tijd om jonge boeren op school, maar ook de volwassen boeren in de praktijk te leren hoe ze hun bodem kunnen lezen," vindt De Haan. "Hopelijk melden de boeren uit Overijssel zich snel aan om deze lessen te volgen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.