nieuws

Brussel geeft definitief groen licht voor opening Lelystad Airport

Vliegtuig onderweg naar Lelystad Airport
Vliegtuig onderweg naar Lelystad Airport © Thinkstock / Fahroni
De Europese Commissie heeft definitief ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Dat blijkt uit een publicatie op de website van de Europese Commissie.
Met het groene licht vanuit Brussel is een van de belangrijkste hobbels voor de opening van het vliegveld genomen. Als sinds 2008 probeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Europese goedkeuring te krijgen om vliegtuigen van Schiphol naar Lelystad te laten verhuizen.
Dit is nodig om de groei van Schiphol niet te beperken. Begin deze maand bleek uit een conceptbesluit al dat het aangepaste voorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) door alle lidstaten was goedgekeurd.

Overloopluchthaven

In de verkeersverdelingsregeling (VVR) staat dat luchtvaartmaatschappijen die vluchten op Schiphol op willen geven, voorrang krijgen op Lelystad. Voorwaarde is dat ze de vluchten op Schiphol teruggeven aan de slotcoördinator op Schiphol of de slots zelf gebruiken voor overstapvluchten.
Het doel hierbij is dat er minder vakantievluchten vanaf Schiphol vertrekken, zodat ruimte ontstaat voor groei van zakelijke- en overstapvluchten op de luchthaven. Lelystad wordt daarmee een overloopluchthaven. 
Voor coalitiepartijen D66 en ChristenUnie was goedkeuring van de regeling een harde voorwaarde voor opening van het vliegveld. Tegelijkertijd gaat het in tegen de wens van de Kamer. Een meerderheid wil geen nieuwe luchthaven die zelfstandig kan groeien, zoals ook in Eindhoven het geval is. De Tweede Kamer nam in december met een ruime meerderheid een motie aan van SP, GroenLinks, SGP en PvdA, die de minister opdraagt dat Lelystad Airport niet zelfstandig mag groeien. 

Stikstof

HoogOverijssel liet eerder al weten niet blij te zijn met de beslissing van de Europese Commissie. De tegenstanders van meer vluchten op Lelystad hebben de hoop gevestigd op andere problemen die nog moeten worden opgelost. Zo kan ook de stikstofuitspraak van de Raad van State roet in het eten gooien.

Meerderheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer is fel tegen de komst van nieuwkomers op een zelfstandige luchthaven. De minister kan op dat punt nog een fel debat tegemoet zien. Twee weken geleden gaven de oppositie en regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 nogmaals aan dat Lelystad Airport alleen open mag als overloopluchthaven van Schiphol. Wel wil het CDA eerst nog zien wie de nieuwkomers zijn, voordat zij een definitief standpunt inneemt.
Het zal van het debat in de Kamer en de oplossing voor het probleem met stikstofuitstoot afhangen wanneer minister Van Nieuwenhuizen een openingsdatum voor Lelystad Airport gaat noemen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.