nieuws

Nieuwe Europese regels lijken doodvonnis voor vrijwillige brandweer

Brandweercommandant Stephan Wevers denkt dat er een oplossing komt
Brandweercommandant Stephan Wevers denkt dat er een oplossing komt © Brandweer Twente
Zevenhonderd van de duizend Twentse brandweerlieden werken op vrijwillige basis. In IJsselland is het deel vrijwilligers nog groter, daar zijn achthonderd van de negenhonderd krachten vrijwilliger. Als de nieuwe Europese regels worden doorgevoerd lijkt die constructie te worden vernietigd. "Dat wordt ingewikkeld voor ons", zegt Stephan Wevers, commandant van brandweer Twente.
Landelijk gezien is tachtig procent van de brandweerlieden als vrijwilliger actief, maar als de regelgeving gaat veranderen moeten de vrijwillige brandweerlieden en de collega's in dienst gelijk worden behandeld. Dus allemaal tegen betaling én in dienst.
Dat is voor brandweerkorpsen bijna niet te doen. "Het is niet mogelijk om iedereen hier op de kazerne te laten zitten. We hebben in Oldenzaal niet tien tot twintig branden voor al die mensen. Dat wordt te duur", legt Wevers uit.
De Veiligheidsregio IJsselland sluit zich bij de uitspraken van de Twentse collega's aan. "De kosten zullen toenemen, daar hebben we niet op begroot. Landelijk loopt de brandweer tegen problemen aan", vertelt een woordvoerster.

Stelsel in standhouden

"Ik weet al een paar maanden dat dit eraan zit te komen. Dat wordt flink puzzelen, hoe gaan we hiermee om? We willen ons stelsel met de vrijwillige brandweer in stand houden, maar het moet ook aan de Europese regels voldoen."
Bij een brand gaan nu de piepers bij de brandweermannen af. De eerste zes die kunnen, springen in de auto om de brand te blussen. "Op een professionele manier", benadrukt de commandant.

Vrijwilligers hebben de regie

Die werkwijze kan bij verplichte diensten veel veranderen bij de brandweer. "Hoofdwerkgevers geven de vrijwilligers de ruimte om te gaan wanneer het kan. Als de vrijwilligers niet kunnen, komen ze niet. Ze hebben zelf de regie bij hun vrijwilligersschap. Dat is bij een dienstverband anders. Alles zal dan gaan veranderen, dat levert nog flink wat denkwerk op."
En dat terwijl het werven van brandweerlieden in de huidige constructie al niet makkelijk is, weten ze in IJsselland ook. "In verband met de tijd en beschikbaarheid van mensen, is het lastig om nieuwe collega's te krijgen. Nieuwe regels kunnen dat nóg moeilijker maken."
Toch hoopt Wevers vurig op een oplossing. "Ik weet zeker dat we hier gaan uitkomen. Ik merk aan iedereen dat we de huidige opzet in stand willen houden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.