nieuws

Krijgt de Harberinksweg in Usselo toch weer zijn oude waaltjes terug? Wel als het aan de bewoners ligt

Krijgt de Harberinksweg in Usselo dan toch zijn oude, karakteristieke waaltjes terug? Vanmiddag mochten bewoners van de Usseler Es, aan de rand van het Enschedese kerkdorp, kiezen met welke steen de inmiddels veelbesproken weg opnieuw bestraat wordt. En de voorkeur ging, niet geheel verrassend, uit naar de oude steen.
Hoe zat het ook alweer? Het karakteristieke weggetje in Usselo ging eind vorige maand op de schop. De oude waaltjes werden uit de monumentale straat gehaald, omdat de weg onveilig was geworden.
"De inrichting van wegen met oude waaltjes leent zich niet voor de huidige, zwaardere verkeersbelasting", zo legde een woordvoerster van de gemeente uit.

'Geen keurig aangelegd straatje'

Maar het verwijderen van de waaltjes was zeer tegen het zere been van de bewoners van de Usseler Es. Voorzitter Gerrit Bijvank van de Vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseler Es (VBU): "We krijgen straks een keurig aangelegd straatje, maar dat willen we helemaal niet."
"Dat oude weggetje hoort juist bij ons dorpsgezicht. Weet je, dit soort klinkers ligt nog maar op een paar plekken in Twente. Dit valt voor ons dan ook onder cultuurhistorisch erfgoed. We willen onze weg terug."

Voorkeurssteen kiezen

Nadat ook de Enschedese politiek zich met het verwijderen van de waaltjes had bemoeid, werd besloten dat de gemeente in samenspraak met de bewoners van de Usseler Es zou zoeken naar een oplossing.
Vanmiddag waren de bewoners uitgenodigd om uit diverse soorten stenen een voorkeurssteen te kiezen. Bewoners konden kiezen uit de oude waaltjes, maar ook uit nieuwe, karakteristieke stenen. Toch kozen de meeste mensen voor de oude waaltjes.

'Meeste mensen tevreden'

"Uiteindelijk is het de gemeente die bepaalt welke steen wordt gebruikt bij het opnieuw bestraten van de weg", legt buurtbewoner Van der Molen uit. "Maar ik hoop dat ze zich nu achter de oren krabben en besluiten om met ons mee te gaan. Zo houden ze de meeste mensen tevreden. En daarnaast drukt het bestraten met de oude stenen de kosten. Die oude waaltjes hebben we immers al. Nieuwe stenen moeten nog gebakken worden."
Is het plan van de gemeente dan helemaal voor niets geweest? Nee hoor, schudt Van der Molen zijn hoofd. "De weg is na het verwijderen van de klinkers gestabiliseerd en wordt opnieuw bestraat. Dus de weg kan ook met de oude stenen weer veertig tot vijftig jaar mee."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.