nieuws

Zorgbureau Deva trekt aan kortste eind bij rechter: gemeenten hoeven contract niet te verlengen

De rechter oordeelde dat het contract met Deva Zorg mag worden beëindigd
De rechter oordeelde dat het contract met Deva Zorg mag worden beëindigd © RTV Oost
De zorgaanbieder Deva Zorg en Welzijn raakt definitief het contract met de gemeenten Almelo en Hof van Twente kwijt. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank Almelo vrijdagochtend.
De gemeenten Almelo en Hof van Twente houden er een andere manier van controleren van zorgbureaus op na dan de overige Twentse gemeenten. Daar waar de rest van de gemeenten in deze regio de zorginstellingen achteraf checkt, doen Almelo en Hof van Twente dat juist vooraf.

Onder de loep

Momenteel worden alle zorgbureaus door Almelo en Hof van Twente onder de loep genomen. Daarbij kwam aan het licht dat Deva Zorg en Welzijn voor de in totaal 134 cliënten slechts één werknemer zou hebben die voldoende gekwalificeerd is. De overige medewerkers hebben vooral mbo-diploma's en voldoen volgens beide gemeenten daarmee niet aan de vereiste opleidingseisen.

Voor rechter gesleept

Deva was het daarmee niet eens en sleepte beide gemeenten voor de rechter. Die heeft nu echter geoordeeld dat Almelo en Hof van Twente juist hebben gehandeld. Deva heeft tot 1 oktober tijd om de cliënten elders onder te brengen.
Meerdere zorgbureaus in de regio Twente liggen momenteel onder vuur. In een aantal gevallen werd besloten de contracten te beëindigen. Deze bureaus vochten die beslissing daarop via de rechter aan, maar kregen in alle gevallen nul op het rekest.
De Almelose wethouder Eugène van Mierlo laat in een reactie weten tevreden te zijn over het vonnis: "Het is goed om nu helderheid te hebben en te merken dat de rechter de argumentatie van ons als gemeente volgt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.