nieuws

Groeistad Zwolle in gevaar door stikstofcrisis

Bouw ambitie Zwolle in de knel door stikstofcrisis
Bouw ambitie Zwolle in de knel door stikstofcrisis © RTV Oost
Groeistad Zwolle wil de krappe woningmarkt meer lucht bieden door de komende jaren meer woningen te bouwen. Met marktpartijen, onder wie bouwbedrijven, makelaars en woningbouwverenigingen, is onlangs afgesproken om het bouwvolume te verhogen van 600 naar 1.000 nieuwe woningen per jaar. Maar door de recente stikstofcrisis komt die ambitie behoorlijk in de knel.
Veel bouwprojecten in Zwolle liggen stil, omdat ze niet voldoen aan de nieuwe en strengere normen die het kabinet stelt aan de maximale stikstofuitstoot tijdens de bouw.
Bouwondernemers in problemen door stikstofcrisis

Nieuwe rekenmethode stikstofemissie

Bedrijven moeten, net als in tal van andere sectoren, opnieuw aan de slag met het berekenen van de uitstoot die ze veroorzaken. Pas als ze met hulp van de nieuwe rekenmethode van het RIVM kunnen aantonen dat ze onder de emissienorm blijven kunnen ze (opnieuw) een vergunning voor hun bouwproject aanvragen. De procedures daarvoor bij gemeenten en provincie zijn inmiddels weer in gang gezet.
Maar rond de nieuwe rekenmethode heerst nog veel onduidelijkheid. Deze week heeft een aantal landelijke politieke partijen, onder wie het CDA, vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid en accuraatheid van de rekenmethode. En dus verkeren bouwbedrijven nog steeds in grote onzekerheid of ze wel of geen vergunning kunnen krijgen.

Zwaar weer

Ondertussen ligt het werk stil en stapelen kosten zich op. "De mensen zijn voor de bouwprojecten ingehuurd en de lonen moeten doorbetaald", zegt Mark Broekhuijsen. Hij praat namens de bouwondernemers met de gemeente Zwolle over de versnelde woningbouwplannen in de provinciehoofdstad.
"Een maand uitstel is voor een bouwbedrijf nog wel op te vangen, maar als het allemaal langer gaat duren lopen de kosten hoog op. Ik sluit niet uit dat sommige bouwbedrijven in zwaar weer terechtkomen. Onze branchevereniging stelt ook dat we afstevenen op een nieuwe bouwcrisis waarbij mogelijk duizenden banen op de tocht staan."
Die ontwikkeling is slecht voor de bouwsector en dat drukt uiteindelijk door op de woningmarkt. De woningkrapte blijft en aan de behoefte van meer betaalbare woningen wordt voorlopig niet voldaan.

Noodwet

Volgens Broekhuijsen is het zaak dat de overheid snel duidelijkheid geeft hoe het verder moet. "Er moet zeker iets aan de stikstofemissie gedaan worden. Vooral voor de natuur, maar de snelheid waarmee de maatregelen momenteel doorgevoerd worden is absurd. Het zou goed zijn als er een tijdelijke noodwet komt zodat bouwprojecten weer opgestart kunnen worden."
"Ondertussen kunnen we dan de komende twee jaar met iedereen werken aan goede oplossingen voor de stikstof vermindering richting toekomst."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.