nieuws

"Stikstofcrisis kost woningbouwsector mogelijk 120 miljoen euro, dan gaan bouwers omvallen"

Woningbouw
Woningbouw © iStock
De woningbouwsector in Overijssel lijdt als gevolg van de stikstofcrisis mogelijk zo'n 120 tot 150 miljoen euro schade. Dat stelt Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. "Dit gaat heel veel werk kosten. Bouwers zullen omvallen." Ook in de wegenbouw zullen klappen vallen. Een exact schadebedrag kan Buijs niet noemen, maar dat bedrag kan in de honderden miljoenen euro's lopen.
Vorige week presenteerde oud-minister Johan Remkes het advies van zijn commissie die heeft gekeken naar de aanpak van de crisis. "Remkes presenteerde zijn advies als noodmaatregelen, maar de meeste maatregelen kosten veel tijd."

Teleurgesteld

Inhoudelijk zal het verhaal van Remkes een tegenvaller zijn voor de bouwsector, waar op meer concrete maatregelen was gehoopt, denkt Buijs. "Op dat advies van Remkes werd echt gewacht. Ik verwacht dat de bouwsector teleurgesteld zal zijn."
Buijs verwacht dat de komende maanden veel bouwbedrijven de orderportefeuille zien leeglopen, omdat bouwprojecten niet door kunnen gaan. "In de bouw zijn wel personeelstekorten. Dat zou wat lucht kunnen geven", vermoedt Buijs. Op de lange termijn is het beeld een stuk somberder. 
Ik tel zo'n 1,4 miljard euro aan projecten in Overijssel en Gelderland
Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Vastgoed ABN AMRO

Wegenbouwprojecten

De econoom voorspelt dat de bouwsector in zwaar weer zal raken en dat dit bouwers de kop zal kosten."Bouwbedrijven gaan omvallen."
Niet alleen woningbouwers krijgen het zwaar. Ook de wegenbouw zal de stikstofcrisis hard gaan voelen. "Ik tel zo'n 1,4 miljard euro aan projecten in Overijssel en Gelderland", zegt de sectoreconoom Bouw en Vastgoed.
Uit een lijst van projecten die minister Carola Schouten onlangs openbaar maakte, blijkt dat de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo een van de projecten is die mogelijk geraakt worden door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Ook de aanpak van de N35 tussen Nijverdal en Wierden staat op die lijst, net zoals de plannen voor de N50 tussen Kampen en Kampen Zuid. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.