nieuws

Gedeputeerde snapt boosheid boeren: "Kabinet moet snel zorgen voor duidelijkheid"

G.H. ten Bolscher
G.H. ten Bolscher © RTV Oost
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) snapt de wanhoop en boosheid bij boeren en noemt het massale protest vandaag op het malieveld in Den Haag een logisch gevolg van de onvrede. Het feit dat de agrariërs in het rapport van Remkes over de stikstofproblematiek weggezet worden als grote milieuvervuilers en door activisten ook vaak beticht worden van dierenmishandeling raakt ze in het hart, Ten Bolscher snapt dat daarmee de maat voor veel boeren vol is.
"Ik spreek regelmatig agrariërs uit de provincie en als ik dan van hen hoor en zie met wat voor passie en inzet ze hun werk doen, en dan dit soort opmerkingen naar ze toe krijgen, dan snap ik heel goed dat dat gewoon pijn van binnen doet."

Pleidooi voor Financiële compensatie

De gedeputeerde volgt de ontwikkelingen rondom het massale boerenprotest op de voet. De provincie moet, net als de agrariërs en belanghebbenden uit andere sectoren die door de stikstof discussie getroffen zijn, afwachten wat het kabinet deze week gaat beslissen rondom de problematiek.
"Den Haag moet haar boerenverstand gebruiken en duidelijkheid scheppen." Hij pleit voor een rechtvaardige financiële compensatieregeling voor bedrijven die hard getroffen worden door de stikstofproblematiek. "Je kan niet tegen een sector zeggen je moet maar stoppen, dat moet maatwerk zijn."
Gedeputeerde ten Bolscher: "Er moet geld komen voor gedupeerden stikstofproblematiek"

Slechte nachtrust

De problematiek, waarmee de agrariërs te maken hebben en waarvoor ze vandaag massaal in Den Haag actievoeren, werkt ook door in andere sectoren. In totaal liggen er vanwege de stikstofcrisis momenteel zo'n 1544 projecten in de bouw, infrastructuur en landbouw stil. Een zorgelijk aantal, het legt de economische voortgang en ontwikkeling in Nederland, dus ook in de provincie Overijssel lam. Een situatie die de verantwoordelijk gedeputeerde voor landbouw en natuur in Overijssel bij tijd en wijle een zeer slechte nachtrust geeft.
De gedeputeerde hoopt dat het kabinet eind deze week een besluit neemt hoe het verder moet, dan kunnen wij als provincie volgende week ook ook weer aan de slag om de vergunningverlening voor allerlei projecten die nu stil gelegd zijn, weer in gang te zetten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.