nieuws

Enschede verbiedt gebruik van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat op gemeentegrond

Een met glyfosaat behandelde akker (foto ter illustratie)
Een met glyfosaat behandelde akker (foto ter illustratie) © RTV Oost / Chantal Everaardt
Enschede gaat het gebruik van het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat op gemeentegrond verbieden. Glyfosaat zit onder meer in Roundup. De ophef rond akkers die oranje-geel kleurden door het gebruik van glyfosaat, was voor Enschede reden om naar een verbod te kijken. 
Het gebruik van het onkruidverdelgingsmiddel is al langer omstreden. Het goedje staat bekend als kankerverwekkend. In de Verenigde Staten is daarom onlangs een miljoenenclaim toegekend. Duitsland verbiedt het gebruik vanaf 2024 en ook in Nederland is er nu een aantal gemeenten dat glyfosaat op gemeentegrond verbiedt.

'Goede voorbeeld'

Enschede voegt zich nu dus bij die paar gemeenten. De gemeente heeft nog gronden die worden verhuurd of verpacht voor agrarisch gebruik. "Na overleg met de stichting voor duurzame plattelandsontwikkeling Stawel hebben wij de knoop doorgehakt en gaan wij het gebruik van glyfosaat op  gemeentelijke gronden verbieden."
"Dat doen wij omdat dat nodig is voor het behoud van biodiversiteit en omdat wij als gemeente het goede voorbeeld willen geven. Wij gaan verder met Stawel onderzoeken hoe we de grond van de gemeente op een nog duurzamer wijze kunnen laten gebruiken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.