nieuws

Illegale bewoners van drie voormalige bedrijfspanden in Deventer moeten binnen jaar huis uit

Uitspraak door de Raad van State
Uitspraak door de Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De illegale bewoning van drie voormalige bedrijfspanden in Deventer moet binnen een jaar worden gestaakt, tenzij de gemeente Deventer tussentijds een uitsterfregeling voor de bewoners bedenkt.
Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een procedure die al vijf jaar loopt.

Juridische uitvluchten

Muziekhandelaar Hans Meibergen moest onder druk van de gemeente een einde maken aan de bewoning van zijn bedrijfspand aan de Kamperstraat. Vervolgens vroeg hij de gemeente om dan ook andere illegale bewoning in zijn straat aan te pakken.

Maar de gemeente weigerde dat tot nu toe steeds. De Raad is nu klaar met alle juridische uitvluchten die de gemeente telkens bedacht om uitzetting van de bewoners te voorkomen.

'Spierballengevecht'

De gemeente maakte er met Hans Meibergen een 'spierballengevecht' van. Meibergen was in de ogen van de gemeente de gebeten hond die ook geen belang had bij een uitzetting. Maar de Raad vindt dit 'spelen op de man' volkomen onterecht.

Niet alleen het bedrijf van Meibergen, maar ook alle andere bedrijven in het gebied hebben er volgens de Raad belang bij dat in hun omgeving niet wordt gewoond. Dat beperkt namelijk hun bedrijfsvoering.

Uitsterfregeling

De Raad oordeelde eerder al dat het de gemeente zelf is die de wet moet handhaven. "Meibergen heeft het balletje aan het rollen gebracht, maar hij is niet de oorzaak", vond de rechter.

In de uitsterfregeling kan de gemeente nu regelen dat de bewoners er tot aan hun dood of definitieve vertrek uit de woning mogen blijven. Daarna mogen de woningen alleen nog als bedrijfswoning worden gebruikt. De woningen kunnen dan volgens de gemeente mogelijk moeilijk worden verkocht als daar geen bedrijf bij is.

Schadevergoeding

Maar daar heeft de Raad geen boodschap aan. De bewoners hebben lange tijd lage woonlasten gehad door de illegale bewoning, aldus de Raad. Ook die 'jurdische smoes' werd dus ongegrond verklaard.

Vanwege het getraineer is de gemeente ook veroordeeld tot een schadevergoeding van duizend euro voor Meibergen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.