nieuws

Een laatste eer voor Joodse dwangarbeiders uit Kamp Conrad in Rouveen: Afschuttingsweg is nu 'Jodenweg'

De herdenking en onthulling van de 'Jodenweg' in Rouveen
De herdenking en onthulling van de 'Jodenweg' in Rouveen © RTV Oost
De Joodse dwangarbeiders uit Kamp Conrad, die verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de Afschuttingsweg in Rouveen, hebben vanochtend na 77 jaar de eer gekregen die hen toekomt. De weg heet nog steeds Afschuttingsweg, maar nu met als officiële ondertitel 'Jodenweg'.
En dat allemaal dankzij de basisschoolleerlingen uit Rouveen. Na een gastles van inwoner uit Rouveen en documentairemaker Geertjan Lassche over het Rouveense werkkamp Conrad schreven zij een brief naar burgemeester Theo Segers. Kon de straatnaam niet aangepast worden, om zo de Joodse mannen niet te vergeten? 
Een straatnaamverandering bleek een te ingewikkelde en kostbare procedure, maar in een toevoeging aan de officiële naam van de weg kon de gemeente zich wel vinden.
Scholieren zorgen voor nieuw bord 'Jodenweg'

In de volksmond

Vanochtend was het dan eindelijk zover: het bord met daarop de naam 'Jodenweg' werd officieel onthuld. Burgemeester Segers hield na de onthulling een toespraak en hij legde samen met de kinderen een krans.
Ook Lassche was aanwezig bij de onthulling van het tweede straatnaambord. "Deze weg wordt in de volksmond al heel lang Jodenweg genoemd", zo vertelt hij, "zo heeft het ook op oude kaartjes en brieven gestaan. Maar op een gegeven moment moest er toch een officiële naam aan gegeven worden en werd het de Afschuttingsweg."

'De juiste naam'

De naam 'Jodenweg' verwijst naar de Joodse dwangarbeiders uit Kamp Conrad, die voor de aanleg van deze weg zorgden. Of beter, moesten zorgen. Elke ochtend liepen ze in alle vroegte van het kamp naar de weilanden drie kilometer verderop, om daar onder dwang de hele dag te scheppen en te graven.
"De naam 'Jodenweg' is misschien niet zo fraai", zo vervolgt Lassche, "maar door de weg anders te noemen, vergeet je een stuk geschiedenis. Daarom is het tegelijkertijd wel de juiste naam." 

Ontruiming op Grote Verzoendag

Dat het bord juist vandaag wordt onthuld, is niet toevallig. Precies 77 jaar geleden, op 3 oktober 1942, werd het werkkamp in Rouveen om zeven uur 's ochtends ontruimd. Dat het die dag ook een Joodse feestdag was, het Loofhuttenfeest, was puur om te treiteren.
Honderden Joden marcheerden, onder begeleiding van zwaar bewapende Duitsers, de poort uit, via Staphorst, naar het treinstation van Meppel. Zo gingen de Joden van Kamp Conrad via Westerbork naar hun laatste halte, de vernietigingskampen.

Hatikwa

Ter herinnering aan de slachtoffers zong de jonge Zara de Boer het Israëlische volkslied 'Hatikwa', ofwel hoop, over de hoop van de Joden ooit terug te kunnen keren naar Jeruzalem.
Zara de Boer en Hans van Dongen zingen Hatikwa
Zara de Boer en Hans van Dongen zingen Hatikwa © RTV Oost Jolande Verheij

Overlevenden

Slechts zes van de 344 Joden die in werkkamp Conrad zaten, overleefden de oorlog. Eén van hen was Coenraad Rood, die boeken schreef over zijn kampverleden en ook meewerkte aan een aantal documentaires. Hij was de laatste die kon navertellen wat er gebeurde in kamp Conrad. hij overleed in 2011 op 94-jarige leeftijd.
Lassche vindt het belangrijk dat er anno 2019 alsnog een monument komt voor de dwangarbeiders. "We kunnen wegkijken, maar we kunnen dit verhaal ook aangrijpen om met z'n allen bewustwording te creëren."
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.