nieuws

Stichting wil verbouwing monumentale paardenstal in Kampen tegenhouden

Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe probeert verbouwing van de voormalig paardenstal tegen te houden
Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe probeert verbouwing van de voormalig paardenstal tegen te houden © Google Streetview
Er is niet goed geadviseerd bij het besluit om een monumentale voormalige paardenstal in Kampen te verbouwen tot appartementen. Dat vindt de stichting Behoud Erfgoed Brunnepe in Kampen. Die probeert de verbouwing tegen te houden.
De paardenstal aan de Beltweg is rond 1880 gebouwd als gemeentelijke paardenstal, met daarnaast een montagewerkplaats. Enkele jaren geleden was het plan om het pand te slopen, maar na protest van de stichting Behoud Erfgoed Brunnepe is het op de gemeentelijke monumentenlijst van Kampen geplaatst.
De stichting eiste vandaag bij de Raad van State schorsing van de verbouwvergunning, omdat er weinig zou deugen van het welstandsadvies. "Dat is door een enkel lid van de welstandscommissie met een stempel afgedaan", zegt een woordvoerder van de stichting.
"Bij de verbouwing van een gemeentelijk monument moeten alle leden van de commissie het bouwplan beoordelen." Volgens de woordvoerder is geen enkel monument in Kampen meer veilig als welstandsadviezen zo makkelijk worden afgehandeld.
Nader advies
De gemeente erkende zijn fout en vroeg op de valreep een nader advies. De rechtbank Overijssel oordeelde dat hiermee het gebrek was gerepareerd. Maar daar denkt de stichting dus anders over.
Intussen loopt er een WOB-procedure bij de gemeente om te achterhalen hoe dit nadere advies tot stand is gekomen. Veel vertrouwen dat de regels nu wel correct zijn gevolgd, is er niet.
'Geen reden om te twijfelen'
De gemeente zegt niet te weten hoe de welstandscommissie te werk gaat. Maar zegt ook dat er geen reden is om te twijfelen aan de adviezen. De Raad doet over zes weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.