nieuws

Wat vind jij: Een vaste baan met een goed salaris is niet voor iedereen weggelegd

Wat vind jij: Een vaste baan met een goed salaris is niet voor iedereen weggelegd
Wat vind jij: Een vaste baan met een goed salaris is niet voor iedereen weggelegd © Eigen foto
Deze week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de cao-lonen fors zijn gestegen in het derde kwartaal van 2019, de grootste loonstijging in tien jaar. Toch is er volgens Bart Plaatje, vakbondsbestuurder van de FNV, nog veel werk aan de winkel. 
Hij constateert dat werkgevers er niet alles aan doen om hun werknemers voldoende te bezoldigen. "Als je veel laag betaald personeel hebt krijg je van de Nederlandse overheid subsidie. De zogeheten LIV-premie. Dit zorgt er voor dat veel grote bedrijven alles op alles zetten om de lonen van hun personeel niet te laten stijgen", zegt hij. 
Bart Plaatje is vakbondsbestuurder bij de FNV en maakt zich sterk voor meer vaste banen.
"Daarnaast mag een uitzendbureau 30% van het loon inhouden van een arbeidsmigrant voor huisvesting met minimale normen", vervolgt Plaatje. "Dit geeft ruimte voor een aanzienlijk verdienmodel. Hierdoor wordt het inhuren van rechteloze arbeidsmigranten zo goedkoop dat grote werkgevers niet snel zelf mensen in dienst nemen."
"Mensen verdienen een vaste baan met een fatsoenlijk inkomen. Dus hoewel de werkloosheid in het Oosten daalt, zou dit nog veel beter kunnen als minister Koolmees stopt met het subsidiëren van grote bedrijven", aldus Plaatje. Toch is het zo dat mede dankzij uitzendbureau's de werkgelegenheid de laatste jaren is toegenomen. 

Vind jij ook dat werkgevers en de overheid meer in het werk moeten stellen om mensen aan een vaste baan te helpen met een goed salaris? Of is dat niet meer mogelijk door de flexibilisering van de arbeidsmarkt? Stem op onze stelling en laat weten wat jij vindt! Hieronder, op Facebook of Whatsapp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.