nieuws

Gemeente Hardenberg wil dat gaswinningsplan wordt vernietigd

Gemeente Hardenberg wil dat gaswinningsplan wordt vernietigd
Gemeente Hardenberg wil dat gaswinningsplan wordt vernietigd © GinoPress
Het gemeentebestuur van Hardenberg heeft de Raad van State gevraagd om het winningsplan voor gas in de gemeente te vernietigen. Volgens de advocaat van Hardenberg wordt de huidige gaswinning niet alleen in tijd verlengd, maar ook vergroot.
"Daarmee geeft minister Wiebes van Economische Zaken een verkeerd signaal af", aldus de advocaat. "Dat is onaanvaardbaar gezien de ontwikkelingen in de energietransitie. Hardenberg probeert zijn inwoners van het gas af te krijgen en de minister vergroot intussen de gasproductie."

2033

Maar het ministerie verwerpt de verwijten. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag bij Hardenberg tot 2033 gas uit de bodem halen, volgens het door de minister goedgekeurde plan.
"Van vergroting van de gasproductie is geen sprake", zegt een woordvoerder van de minister. "De vergunde hoeveelheid gas is nog niet allemaal uit de bodem gehaald." Als die hoeveelheid al vóór 2033 is gewonnen, dan kan de winning worden stilgelegd.

Schaderegeling

Het winningsplan deugt volgens het gemeentebestuur ook niet, omdat het geen schaderegeling bevat. De minister heeft eerder in een brief aan de Tweede Kamer toegezegd dat die regeling er zou komen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.