UT en ZGT winnen Patient Innovation Award voor ontwikkelen borstkankerapp

Universiteit Twente (UT) en Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) hebben de Patient Innovation Award gewonnen. Ze ontwikkelden gezamenlijk de IVY (Implicit Vitality) app, die de vitaliteit van borstkankerpatiënten positief moet beïnvloeden.

De applicatie is laagdrempelig en bedoeld als een training waarmee de patiënt speelt met woorden die te maken hebben met vermoeidheid en vitaliteit. Het is de bedoeling dat ze op het scherm positieve woorden naar zich toetrekken en negatieve woorden van zich afschuiven.

Gezondheidspsycholoog en junior onderzoeker aan de UT Roos Wolbers legt uit. "Door dit vaak te herhalen versterken we in het brein de associatie tussen jezelf en vitaliteit, met als doel dat patiënten zichzelf zien als een vitaler persoon en hierdoor ook andere keuzes maken en vitaler gedrag vertonen."

Prijzengeld

Met het winnen van de Patient Innovation Award, ontvangen ZGT en UT 20.000 euro. Met dit geld kan de app verder ontwikkeld worden. De prijs werd georganiseerd door het farmaceutisch bedrijf Roche, dat zich al jaren inzet voor innovatie in de gezondheidszorg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.