Nieuws

Twentse boeren willen stikstofprobleem aanpakken met speciaal dieet voor koeien

Koeien in Twente gaan op dieet
Koeien in Twente gaan op dieet © Chantal Everaardt
Twentse boeren hopen de oplossing voor het stikstofprobleem te hebben gevonden. Ze willen hun koeien namelijk op een speciaal dieet zetten. Dat is vandaag naar buiten gebracht op een bijeenkomst van samenwerkingsverband Mineral Valley Twente.
Wethouder Wim Meulenkamp van gemeente Hof van Twente, tevens voorzitter van Mineral Valley Twente: "Wij denken dat als je op een andere manier gaat kijken naar hoe we koeien voeren, we een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het stikstofprobleem."
Arjan Bonthuis van LTO Noord-Oost Twente legt uit hoe het werkt. "Op dit moment voeren we iets meer eiwit dan nodig is. Dat blijkt uit metingen die gedaan worden met de melk die onze koeien leveren. Uit die metingen komen allerlei waarden en dan zien we bijvoorbeeld dat de waarde ureum hoger is dan nodig."
En doordat die hoge ureumwaarde verband houdt met ammoniakuitstoot, liggen er kansen om deze uitstoot van ammoniak omlaag te brengen. Door bijvoorbeeld minder eiwit, of ander eiwit te voeren aan de koeien.
Boeren gezocht
Mineral Valley Twente onderzoekt oplossingen die bijdragen aan een gezonde bodem, duurzame bemesting en andere toepassingen voor mest en biomassa. Boeren, kennisinstellingen, overheden en bedrijven werken samen aan een duurzame Twentse agrarische sector en kringlooplandbouw.

Het samenwerkingsverband zoekt nog boeren in de regio om mee te doen aan het project om de voeding van koeien aan te passen. Bonthuis: "We willen samen met de Twentse boeren kijken hoe we dat gaan doen. Dus meld je aan en doe mee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.