nieuws

Deventer krijgt begroting sluitend ondanks verlaging rijksbijdrage

Deventer krijgt begroting sluitend ondanks korting
Deventer krijgt begroting sluitend ondanks korting © RTV Oost
"Door de korting van de rijksbijdrage is er minder ruimte voor nieuwe investeringen." Maar wethouder Liesbeth Grijsen van Deventer is tevreden dat investeringen die zijn afgesproken bij de Voorjaarsnota overeind gehouden kunnen worden. Vandaag presenteert het college de begroting voor de komende tien jaar.
Zoals alle gemeenten wordt ook Deventer geconfronteerd met een verlaging van de rijksbijdrage. Het gaat voor Deventer om een bedrag twintig miljoen euro. "Ondanks deze verlaging is het gelukt de afspraken uit de Voorjaarsnota te verwerken en een structureel sluitende begroting aan te bieden." 

Extra investering in jeugdhulp

In de Voorjaarsnota zijn onder meer afspraken gemaakt over investeringen in duurzaamheid en het opknappen van bedrijventerreinen. Ook kan extra geïnvesteerd worden in jeugdhulp. 
Deventer kan de komende drie jaar zo'n vierenhalf miljoen euro investeren in preventie voor jeugdigen. "Door te investeren in preventie hoopt Deventer dat op den duur minder zware jeugdhulp nodig is. De jeugdhulp laat sinds vorig jaar een overschot zien. Het sociale domein als geheel blijft financieel kwetsbaar. Zo krijgen relatief veel inwoners een uitkering."
Een aantal zaken zal wel aangepast gaan worden. Zo stijgt de afvalheffing door de dalende opbrengst van gescheiden PMD (plastic, metalen en drankkartons) en extra kosten voor het verbranden van restafval, stijgt de Onroerende Zaakbelasting (OZB) met drie procent, maar blijft het rioolrecht gelijk.
Volgende maand wordt de begroting besproken en zal de gemeenteraad daar een besluit over nemen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.